Economie

CBS: Prijzen op Sint Eustatius stijgen het hardst

Consumenten op Sint Eustatius betaalden in het tweede kwartaal van 2017 zo’n 2,6 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging van de drie eilanden in Caribisch Nederland. Op Bonaire waren consumentenprijzen 0,4 procent hoger en op Saba 1 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Vooral verse groenten en brood werden duurder op Sint Eustatius. In het eerste kwartaal was de prijsstijging op jaarbasis op het eiland nog 1,1 procent.

Prijzen op Bonaire omhoog, op Saba omlaag

Consumentenprijzen op Bonaire lagen in het tweede kwartaal 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal stegen de prijzen op jaarbasis nog met 0,1 procent. De prijsontwikkeling van elektriciteit speelde een belangrijke rol bij de stijging: het effect van een forse prijsdaling in het tweede kwartaal van vorig jaar is nu uitgewerkt.

Op Saba betaalden huishoudens net als in het eerste kwartaal 1 procent minder voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Vooral voedingsmiddelen en in het bijzonder verse groenten waren goedkoper dan vorig jaar. De consument op Saba betaalde ook minder voor telefoon- en internetdiensten.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het tweede kwartaal van 2017 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2017.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo