Nieuws van Bonaire

Deelname PHU aan verkiezingen nog niet zeker

Michiel Bijkerk (hier op een archieffoto) zegt dat deelname van de PHU aan de eilandsraadsverkiezingen van 2019 nog geen uitgemaakte zaak is. Foto: Radio Nederland Wereldomroep
Deelname PHU aan verkiezingen nog niet zeker

Michiel Bijkerk (hier op een archieffoto) zegt dat deelname van de PHU aan de eilandsraadsverkiezingen van 2019 nog geen uitgemaakte zaak is. Foto: Radio Nederland Wereldomroep

Door Harald Linkels

Kralendijk- De deelname van de Partido Pro Hustisia i Union (PHU) van partijleider Michiel Bijkerk aan de verkiezingen van 2019 voor de eilandsraad is nog lang niet zeker. Dat valt op te maken uit een schrijven van Bijkerk aan de media.

De PHU behaalde in het verleden voldoende stemmen voor 1 zetel binnen de Eilandsraad. Toen eilandsraadlid Rafael Santana zich echter afsplitste van de PHU en een coalitie vormde met de Union Patriotiko Boneriano (UPB), werd grote stemmentrekker Bijkerk naar huis gestuurd. Na deze voor de partij ingrijpende gebeurtenis, brokkelde de invloed en de relevantie van de partij voor ‘rechtvaardigheid en eenheid’ in de Bonaireaanse politiek steeds verder af.

Volgens Bijkerk heeft de partij goede ideeën en oplossingen voor Bonaire en ook voor de overige eilanden van de Antillen. Zo pleit de PHU Bonaire om te vormen tot een federaal eiland binnen Nederland. Bijkerk geeft echter ook toe dat de partij er niet goed voor staat. “De PHU tijdens de vorige verkiezingen een harde klap heeft gekregen en vele leden hun animo hebben verloren. Het is niet gemakkelijk om de partij weer nieuw leven in te blazen. Bovendien, als het volk de oplossing die de PHU biedt niet wenst, waarom dan nogmaals aandringen?”, vraagt Bijkerk zich af.

Bijkerk zegt dat als zijn partij mee wil doen aan de verkiezingen er twee belangrijke voorwaarden zijn. Het gaat dan om nieuwe leden van de partij die het partijkader kunnen vormen. “We hebben een sterk en toegewijd team nodig dat de verantwoordelijkheid aan kan en de 3 hoofdpunten van ons Actieplan kan uitvoeren. Daarvoor hebben we mensen nodig met voldoende capaciteit, karakter en kennis om te kunnen heronderhandelen met Nederland en de Europese Unie”, aldus Bijkerk. Een tweede punt is volgens Bijkerk de noodzaak om sponsors te hebben, die bereid zijn serieus geld te steken in de partij.

Rocargo

Bijkerk concludeert dat als het niet lukt om nieuw kader aan te trekken dan wel niet lukt voldoende geldschieters te vinden, deelname aan de verkiezingen van 2019 geen haalbare kaart is voor zijn partij.

Deel dit artikel