Natuur

Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire

Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire

Afgelopen maand is een nieuwe fase aangebroken in de betrokkenheid van Sea Turtle Conservation Bonaire bij het project genaamd Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire. Samen met het openbaar lichaam Bonaire en WILDCONSCIENCE BV, zet STCB haar inspanningen op het gebied van milieubescherming voort. Zo hebben de betrokken partijen verscheidene schoonmaakacties georganiseerd, natuurlijke barrières rondom de parkeerplaatsen op Sorobon geplaatst, en informatieve borden neergezet.

Mangrove bossen behoren tot ‘s werelds meest bedreigde tropische ecosystemen. Activiteiten die schade toebrengen aan de mangrove bossen op Bonaire omvatten onder andere het gebruik van auto’s nabij de mangroves, wat kan leiden tot bodemverdichting; de destructie van kiemplanten door vertrapping; en het illegaal dumpen van afval, wat leidt tot vervuiling.

Door het plaatsen van keien en houten balken pogen de betrokken partijen de toegang voor auto’s tot dit gebied te beperken. De nieuwe betonnen informatie borden, die ook al geplaatst zijn bij Te Amo strand en in het zuiden van Bonaire, zullen daarnaast toeristen en de lokale bevolking informeren over de algemene regels rondom de mangroves.

STCB manager Mabel Nava: ‘Mangrove bossen ondersteunen verschillende soorten leven; ze behoren tot de meest productieve en complexe ecosystemen op aarde. De mangroves op Bonaire huizen een grote variëteit aan mariene dieren die allen afhankelijk zijn van de gezondheid van het ecosysteem. De zeeschildpadden van Bonaire voeden zich bijvoorbeeld met de sponzen en zeegrassen die in dit gebied gevonden kunnen worden. Het is daarom van belang dat de mangroves schoon gehouden worden.’

De activiteiten bij Sorobon, net zoals vergelijkbare activiteiten op Te Amo strand, zijn onderdeel van een wijder project. Dit project, waarin lokale organisaties en bedrijven zich bezighouden met milieubescherming, wordt gecoördineerd door het Openbaar Lichaam Bonaire en gefinancierd middels natuurgelden van de Nederlandse Overheid. 

Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo