Natuur

Inventarisatie schade aan het rif van Bonaire na Matthew

storm-matthew-inventarisatie

STINAPA heeft samen met vrijwilligers een inventarisatie gedaan van de schade aan de koraalriffen van Bonaire na orkaan Matthew. De schade valt mee in vergelijking met de schade na de orkanen Lenny in 1999 en Omar in 2008.

Na de krachtige golfslag op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober als gevolg van orkaan Matthew heeft STINAPA samen met vrijwilligers een inventarisatie gedaan van de schade aan het rif van Bonaire. Er zijn 18 verschillende plekken verspreid langs de westkust van Bonaire en Klein Bonaire, systematisch en vergelijkbaar geïnventariseerd. Er is gekeken naar schade en bedekking met zand van koralen en sponzen. De resultaten zijn vergeleken met schade inventarisaties van na de orkanen Lenny en Omar.

STINAPA komt tot de volgende conclusies:

Op elf van de achttien onderzochte lokaties is schade aan koralen in de ondiepe zone (<10m diep) geregistreerd. Vooral vuurkoraal maar ook sponzen Elkhorn en Staghorn koraal is gefragmenteerd of gebroken. Er is vrijwel geen schade geregistreerd aan het rif op een diepte van meer dan 10m als gevolg van de golven na Matthew. De schade aan het rif van Bonaire valt gelukkig sterk mee in vergelijking met de schade die werd veroorzaakt door voorgaande orkanen als Lenny in 1999 en Omar in 2008.

STINAPA komt binnenkort met een schriftelijke rapportage van de inventarisatie en bedankt alle betrokkenen bij het onderzoek voor de samenwerking en de inzet.

Deel dit artikel