Geen categorie

De Nationale Ombudsman : “Aantal klachten blijft groeien”

Nationale ombudsman

Ook tijdens het laatste bezoek aan Caribisch Nederland heeft de Nationale ombudsman weer veel klachten weten te verzamelen. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de vertegenwoordigers hebben hun bezoek aan Caribisch Nederland  inmiddels afgesloten. Iedereen die een klacht had over de overheid kon terecht op een van de spreekuren.

‘Alle spreekuren zijn gelukkig weer goed bezocht’, zegt Hans Oosterveer. Hij is een van de vertegenwoordigers die elk jaar op Bonaire komt om klachten te verzamelen. ‘We hebben veel klachten ontvangen over onderwerpen als erfpacht en alimentatie. Ook waren er klachten over medische zorg, ZVK en IND. We zien dat vooral jonge gezinnen en ouderen hier dagelijks mee te maken hebben. Wij gaan daar direct mee aan de slag’.

Tijdens zijn bezoek sprak de ombudsman ook met een groep scholieren.‘Voor hen zou bij uitstek de Kinderombudsman veel kunnen betekenen’, legt de Reinier van Zutphen uit ‘Ik mag alleen iets zeggen over overheidsinstanties, de Kinderombudman mag meer’. Voorlopig is daar helaas geen extra budget voor beschikbaar, tot verbazing van Van Zutphen: ‘Als Den Haag kinderrechten in Caribisch Nederland hoog op de agenda heeft staan, dan hoort daar een verplichting bij. Ook de Kinderombudsman is er voor heel Nederland, je kunt niet zomaar een stukje van dat land overslaan’.

In de tijd dat de vertegenwoordigers niet op de eilanden aanwezig zijn kan men wel klachten blijven sturen naar de Nationale ombudsman. Dat kan via de website www.nationaleombudsman.nl/cn. Ook kan men klachten WhatsAppen via +31 6 21462188. Kijk voor meer informatie op Facebook: Nationale ombudsman Caribisch Nederland

Deel dit artikel