Veiligheid & openbare orde

Derde veroordeling in zaak Country Garden

Op dinsdag 21 juli 2015 heeft het Gerecht in Eerste Aanleg Bonaire vonnis gewezen in de strafzaak tegen verdachte R.J.D.F.

F. is de verdachte wiens zaak in februari, toen de andere verdachten werden berecht, werd uitgesteld omdat de verdediging meer tijd vergde. De zaak is behandeld op 30 juni jongstleden. In februari heeft het Gerecht al twee mannen veroordeeld wegens doodslag op de slachtoffers Scholtz en Lourens. Zij kregen daarvoor elk een gevangenisstrafstraf van 24 jaar.

De rechter meldde toen dat zij er rekening mee hield dat de mannen om het leven zijn gekomen bij een uit de hand gelopen drugsruzie. Daarom stond volgens de rechter niet vast dat er sprake was van voorbedachte rade, van een plan. En dus konden zij niet worden veroordeeld voor moord. Tegen die vonnissen zijn zowel het Openbaar Ministerie als de verdachten in hoger beroep gegaan. Dit hoger beroep loopt nog.

Het Openbaar Ministerie heeft op 30 juni uitgebreid uitgelegd waarom er geen sprake is van een uit de hand gelopen ruzie maar van een vooropgezet plan, van moord. En dat verdachte R.J.D.F daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld.

De rechter heeft in het vonnis tegen R.J.D.F uiteen gezet dat ook zij vindt dat er wel degelijk sprake is van een vooropgezet plan, namelijk om Scholtz te doden; dat het doden van Scholtz is gebeurd overeenkomstig de wens van R.J.D.F en dat hij de uiteindelijke moordenaars daartoe heeft aangezet. Voor dit met opzet uitlokken tot het door de twee mannen plegen van de moord op Scholtz is F. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.

Omdat uit het dossier volgens de rechter wel blijkt dat er een plan was om Scholtz te doden, maar niet blijkt dat het ook de bedoeling van F. was om Lourens te laten doden, is hij van betrokkenheid bij het doden van Lourens vrijgesproken.

Met dit vonnis is het hele dossier Country Garden door het Bonaireaanse Gerecht behandeld. Country Garden is het onderzoek naar de dood van de slachtoffers Lourens en Scholtz in januari 2014. Het langdurige en ingewikkelde onderzoek is onder leiding van het OM BES uitgevoerd door rechercheurs van verschillende korpsen uit de regio, RST, Nationale Politie uit Nederland, KMar en natuurlijk door rechercheurs van het KPCN zelf.  Ook is er bijstand geleverd door onder andere de Landmacht en de Kustwacht.

Deel dit artikel