Onderwijs

STINAPA Rangers doen mee aan wetenschappelijk duik programma van CIEE

In april 2015 kreeg STINAPA een aanbod van Dr. Rita Peachey, directeur van CIEE Research Station, om twee STINAPA Marine Park Rangers deel te laten nemen aan een wetenschappelijk duik programma en als AAUS Scientific Diver te worden gecertificeerd.

Deze duik cursus voor gevorderden bereidt de studenten voor om veilig wetenschappelijke duiken te maken en ook om efficient op te treden in noodgevallen. Studenten verwerven competenties in een breed scala van koraalrif onderzoeksvaardigheden via het Marine Ecology Field Research Methods lesprogramma. De STINAPA Rangers moeten 100 uren wetenschappelijk onderzoek boven en onderwater voltooien.

Rocargo

Volg de link www.aaus.org voor meer informatie over de organisatie waar CIEE lid van is.

Twee goed voorbereidde rangers werden gekozen om deel te nemen aan het wetenschappelijke duik programma van 25 mei t/m 19 juni 2015. Dit programma is voorzien van twee cursussen op HBO niveau: Advanced SCUBA en Marien Ecologie Onderzoeksmethoden in the veld.  Door te werken volgens de hier boven genoemde methoden, worden studenten gecertificeerd AAUS Scientific Divers (American Academy of Underwater Sciences).

Enchomar Wanga en Luigi Eybrecht werden geselecteerd om deel te nemen. Dit is een positieve ontwikkeling voor STINAPA aangezien de rangers beter toezicht kunnen houden op wetenschappers die onderzoek komen doen op Bonaire en ook adequate assistentie kunnen verlenen.  Zij zullen fungeren als natuur ambassadeurs van Bonaire, en dienen als liaison en goed opgeleide tussenpersonen voor de uitwisseling van informatie tussen organisaties. Luigi Eybrecht is een gecertificeerd PADI Divemaster en Enchomar Wanga is een gecertificeerde Rescue Diver.

Momenteel zijn er twee STINAPA junior rangers die deelnemen aan een soortgelijk wetenschappelijk duik programma van CIEE, samen met een groep High School scholieren op bezoek uit de Verenigde Staten.

Rocargo

STINAPA is CIEE Research Station Bonaire zeer dankbaar voor de opleidingsmogelijkheden die zij biedt aan de staff van STINAPA.

Deel dit artikel