Evenementen

Ouderen uit Rincón uitgenodigd voor bijzonder muziekproject

KRALENDIJK – Fundashon Plataforma Kultural en Hòfi Kultural hebben een speciaal muziekproject opgezet, genaamd Músika di Sklabitut Boneiru. Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de zanggroep Kanta Orkidia een groep ouderen uit Rincón uitgenodigd om deel te nemen aan een concert op vrijdag 14 juni om 14:00 uur in Mangasina di Rei.

Mamita SintJago, een zangeres van Kanta Orkidia, legt uit dat vorig jaar de leden van Kanta Orkidia liederen verzamelden uit de slaventijd door ouderen op Bonaire te bezoeken. “We hebben teksten, melodieën en ritmes verzameld die de ouderen zich nog konden herinneren of die door hun voorouders waren doorgegeven,” vertelt ze.

Het project begon in 2023 als onderdeel van het Jaar van Herdenking van het Slavernijverleden en is een samenwerking tussen Kanta Orkidia en het orkest van Hòfi Kultural. Op 14 juni zullen 80 genodigden genieten van een concert waarin het koor van Kanta Orkidia en het orkest van Hòfi Kultural optreden, met een bijdrage van Arte di Palabra.

Dit concert maakt deel uit van een reeks evenementen georganiseerd door Museum Terramar en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Culturele Participatie.

Het logo van het project bevat de kleurrijke parkiet van Bonaire, de prikichi, die symbool staat voor de verhalen en hoop van de tot slaaf gemaakte mensen. Net zoals de prikichi vrij rondvliegt en zingt, uit de muziek de dromen en hoop op vrijheid en liefde van de tot slaaf gemaakte mensen.

Deel dit artikel