Nieuws van Bonaire

Leden MPB verdiepen zich in politieke geschiedenis Bonaire

KRALENDIJK – Verdeeld over twee opeenvolgende dagen heeft een groep van ongeveer 15 dirigenten van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) deelgenomen aan een cursus over de politieke geschiedenis van Bonaire. 

De cursus vond plaats in de zaal van Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo) en werd verzorgd door Bòi Antoin en René Roders. 

Op de eerste cursusavond ging Antoin terug naar het verleden en vertelde over de tijd voordat de politieke partijen op dit eiland waren ontstaan. Tussen 1833 en 1938 was er de Koloniale Raad, een overlegorgaan van de Kolonie Curaçao. Dit was de voorloper van de Staten van de Nederlandse Antillen. De “Koloniale Raad” diende de gouverneur van de kolonie van advies. 

‘Curaçao en Onderhorigen” was tot 1936 de naam die werd gebruikt voor Aruba, Bonaire, Curaçao, St.-Eustatius, Sint-Maarten en Saba.

Jaren vijftig

Zowel Antoin als Roders hebben veel aandacht besteed aan de jaren vijftig, toen wat als de lokale politiek kan worden beschouwd, zijn intrede deed met onder meer de oprichting van de UNI-partij en de Partido Progresista Boneriano. 

Na de breuk tussen UNI-leiders Lodewijk (LD) Gerharts en Julio Abraham, kwamen er belangrijke veranderingen in het politieke landschap. De Gerharts-groep is in de Partido Progresista Boneriano opgegaan, terwijl Abraham de Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) heeft opgericht.

Roders, die vorig jaar een boek heeft gepubliceerd over de biografie van LD Gerharts, sprak anderhalf uur lang over deze man, die het slachtoffer leek te zijn geworden van samenzwering van zijn politieke tegenstanders.

Daarna hield Bòi Antoin zich bezig met de geschiedenis van de politiek vanaf die periode, zoals intrede van Toon Abrahams in de politiek, later opgevolgd door zijn broer Jopi Abraham en vervolgens Jopi’s zoon Clark Abraham als leider van Demokrat.

Broertje Janga

Verder heeft Antoin gesproken over Broertje Janga, een fenomeen in de Bonairiaanse politiek, die ook slachtoffer werd van politieke tegenstanders. Hij was in eerste instantie ook lid van de Demokratische partij, maar in de eerste helft van de jaren zestig verliet hij deze partij en ging naar de verkiezingen met de reeds bestaande Partido Obrero Boneriano (POB).

Er is daarnaast aandacht besteed aan de historische verkiezing voor de Staten van 5 september 1969, waarin de lijst van Kombinashon pa Kambio (PPBU en POB) de Democraten omverwierp, die 15 jaar aan de macht was geweest. Een van de gevolgen daarvan was de oprichting van Partido Patriótiko Boneriano.

De deelnemers aan de cursus toonden zich onder de indruk van de bewogen geschiedenis van de politiek op het eiland. “Sinds haar oprichting 10 jaar geleden besteedt de Partij veel aandacht aan de opleiding van haar politiek leiders”, zegt medeoprichter Elvis Tjin Asjoe over de cursusdagen. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo