Nieuws van Bonaire

Saba bespreekt hernieuwbare energie ambities met minister Jetten

THE BOTTOM/DEN HAAG- Een delegatie van het Openbaar Lichaam Saba heeft afgelopen week in Den Haag gesprekken gevoerd met minister Rob Jetten (D66) van Economische Zaken en Klimaat.

“We spraken met elkaar over het belang van meer duurzame energie op het eiland, met als uiteindelijk doel het opwekken van 100% schone energie. Dit zal onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk verminderen”, zegt gedeputeerde Bruce Zagers. Zagers werd tijdens de gesprekken vergezeld door eilandssecretaris Tim Muller en senior beleidsadviseur Nicole Johnson.

Saba zoekt steun van de Nederlandse overheid, als het gaat om de financiering voor de benodigde investeringen die het eiland volledig duurzaam kunnen maken als het gaat om de energievoorziening.

Het meest gunstige scenario gaat uit van opwekking van 100% van de energiebehoefte uit een combinatie van wind- en zonne-energie.

Reductie brandstofgebruik

Al met al zou de combinatie van zonne- en windenergie resulteren in een verwachte reductie van 76% in vergelijking met het huidige gebruik van fossiele brandstof. Momenteel heeft Saba twee zonneparken, één naast de Juancho Yrausquin Airport en de andere boven de Medical School.

Als onderdeel van het nieuwe project zou een windturbine worden gebouwd, mogelijk bij Fort Bay. Zonder de zonneparken en de subsidies van het Openbaar Lichaam Saba en de Rijksoverheid zou de elektriciteitsrekening van de consument aanzienlijk hoger zijn, dan nu reeds het geval is.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo