Bonaire

Sluiting luchtruim voor Amerikaanse vluchten op handen

De vlucht van Delta Airlines vanuit Atlanta kon vanmiddag nog gewoon landen op de Flamingo luchthaven. Foto: Harald Linkels

Kralendijk- Als het aan gezaghebber Edison Rijna en het Eilandelijk Beleidsteam (EBT) ligt gaat de luchthaven van Bonaire binnenkort ook op slot voor vluchten uit Noord Amerika, Canada, Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Dat bleek uit een vanavond gegeven persconferentie, waarin een update werd gegeven van de laatste stand van zaken omtrend de Corona-crisis. Gezaghebber Rijna gaf aan dat hij zelf niet beschikte over de autoriteit om de vluchten uit deze landen te verbieden. Wel is inmiddels het verzoek ingediend bij Den Haag om vluchten uit deze landen onmogelijk te maken.

Aangescherpt

Ook heeft er een aanscherping plaatsgevonden als het gaat om inwoners die naar het eiland terug willen keren. Eerst werd nog overwogen inwoners terug te laten keren op vluchten van KLM en Tui die zonder toeristen naar Bonaire zouden vliegen om hier verblijvende passagiers op te halen. Volgens de gezaghebber wordt nu evenwel van die optie afgezien. “Ook inwoners van het eiland zullen na vandaag niet terug kunnen keren” aldus Rijna.

Protest tegen vluchten Amerika

Vanmiddag vond op de luchthaven een kleine demonstratie plaats van bezorgde inwoners die niet snappen waarom de vluchten uit de Verendigde Staten en Canada nog wel doorgang vinden. De gezaghebber reageerde eerder op de dag enigzins gepikeerd op de demonstratie.

“Indien men gaat demonstreren moeten wij daar weer tijd en aandacht aan besteden”, vond Rijna, die er aan toevoegde dat het lokale bestuur zich doordrongen is van de ernst van de situatie en dat zij slagvaardig te werk zal gaan, ook als het gaat om deze vluchten.

Uit de vanavond gegeven persconferentie blijkt dat het lokale eilandsbestuur nog wacht op toestemming uit Den Haag om de betreffende vluchten te verbieden, hetgeen een kwestie lijkt van korte duur.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo