Nieuws van Bonaire

STINAPA luidt noodklok bij Minister Schouten

Kralendijk – “Of we ondernemen nu actie om onze koraalriffen te beschermen voor de komende twintig tot dertig jaar of ze gaan helemaal verloren. De tijd om onze Nederlandse natuur en onze Nederlandse koraalriffen, de beste in heel het Caribisch gebied, te redden is nu aangebroken!” Zo luidde STINAPA op donderdagochtend 5 september de noodklok bij de minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse ambtenaren die haar vergezelden gedurende haar bezoek aan STINAPA. 

Tijdens hun presentatie legden hoofd wetenschapper, bioloog Caren Eckrich en trainee bioloog Roxanne-Liana Francisca de minister en haar gevolg eerst de zeer hoge waarde uit van de in heel het Caribisch gebied best behouden koraalriffen voor de economie, de biodiversiteit, en als bescherming tegen de verwoestende gevolgen van de wereldwijde klimaatsverandering. De snelle achteruitgang van Bonaires riffen veroorzaakt door het afvalwater, de ontbossing, een overvloed aan sediment in het water, de bevolkingsgroei (van ongeveer 10.000 in 2003 naar over de 20.000 in 2019 (CBS: 2002-2010, 2012-2019)), de klimaatsverandering, en zoals STINAPA’s directeur aangaf de exponentiële groei van de cruisetoeristen (van een ‘paar’ naar 500.000 in minder dan tien jaar, zo lijkt het) moet hoognodig een halt worden toegeroepen. “Het is nú tijd voor actie, als we onze riffen niet voor altijd willen verliezen”, luidde de boodschap. 

Rocargo

En er is hoop. Beide biologen lieten alle aanwezigen zien en verzekerden hen dat het koraal zich nog zou kunnen herstellen, als we vanaf nu zouden gaan investeren in herbebossing, duurzame visserij, controle van invasieve soorten, en het managen van Sargassum. 

“Als de minister zich echt goed zou laten informeren door te praten met lokale experts, Bonairiaanse vissers, de rangers van STINAPA, bijvoorbeeld. Als ze alle noodzakelijke te ondernemen acties van alle betrokken ministeries zou integreren, stroomlijnen en coördineren en daarmee vandaag nog zou beginnen. Als ze de unieke kans die ze krijgt, maar echt zou zien en grijpen en rekening zou houden met het feit dat de organisaties en inwoners van Bonaire grote resultaten kunnen boeken met weinig middelen. Dan zouden we op de goede weg zijn.”, beantwoordde STINAPA’s directeur de vraag van de minister wat hij zou doen in haar plaats.
Ze vertelde hem dat ze alles wat was gezegd in overweging zou nemen en was erg blij met de cadeautjes die STINAPA haar aanbood als dank voor haar bezoek. Ze beloofde zelfs dat ze zou proberen om op de een of andere manier al of niet via Skype of een video-opname aandacht te schenken aan het Debat event van STINAPA’s junior rangers in november.

Wat is STINAPA

STINAPA staat voor Stichting Nationale Parken Bonaire en is een stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van de nationale parken op Bonaire in Caribisch Nederland. STINAPA is lid van de Dutch Caribbean Nature Alliance. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo