Bonaire

James Kroon (UPB): Rustige campagne en geen modder gooien

James Kroon vindt dat het Bestuurscollege en zijn partij de laatste maanden goed werk hebben verricht. Foto: Caribisch Netwerk
james kroon

James Kroon vindt dat het Bestuurscollege en zijn partij de laatste maanden goed werk hebben verricht. Foto: Caribisch Netwerk

Door Harald Linkels

Kralendijk- De partijleider van de Union Patriotico Boneriano (UPB) zegt in gesprek met Bonaire.Nu dat zijn partij een rustige campagne gaat voeren en vooral niet van plan is om mee te gaan doen aan ouderwets modder-gooien.

“Ik vind dat we als bestuurscollege goed werk hebben verricht” aldus Kroon. Kroon zegt dat er aanvankelijk veel kritiek was op het BC dat wordt gesteund door de UPB en de Forsa Social Progresivo (FSP) van Robbie Beukenboom.

Kroon zegt met name blij te zijn met het gesloten bestuursakkoord. “Door het bestuursakkoord te sluiten met politiek Den Haag hebben wij ervoor gezorgd dat er gewerkt gaat worden aan een aantal concrete pijnpunten op het eiland en dat één en ander uit de sfeer van de partijpolitiek is gehaald”.

Kroon wijst er ook op dat het bestuursakkoord uiteindelijk ook kon rekenen op brede steun in de Eilandsraad. “Nadat er door 8 van de 9 eilandsraadsleden gestemd is vóór het het door ons met Den Haag uitonderhandelde akkoord, is moeilijk in te zien hoe andere partijen ons kunnen bekritiseren”, meent Kroon.

Kroon denkt dat de inzet en de zakelijkheid van het huidige bestuurscollege door het publiek zal worden beloond. “Daarom gaan wij als UPB rustig en zelfverzekerd campagne voeren en laten wij ons de kop niet gek maken”, aldus Kroon.

Niet onomstreden

James Kroon is een van de lokale politici die, als gedeputeerde, vaak deel heeft uitgemaakt van bestuurscollege’s van heel verschillende signatuur.

Kroon is als politicus niet onomstreden. Zo werd hij door de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) uit zijn functie als douanier ontslagen, omdat hij als gedeputeerde niet integer zou hebben gehandeld bij de afgifte van een taxi vergunning aan iemand die daar op dat moment niet voor in aanmerking kwam. Ook wordt hij door velen -in elk geval ten dele- verantwoordelijk gehouden voor het goeddeels uiteenvallen van de eens zo machtige groene partij, die gedurende vele jaren zó groot was dat zij in haar eentje het bestuurscollege kon vormen.

Anderzijds heeft Kroon zonder meer de nodige ‘staying power’ en kent hij, als oude rot in het politiek vak, wel het klappen van de zweep als het gaat om besturen. Daarnaast kan Kroon, als het gaat om samenwerken of onderhandelen, zich -volgens hen die hem persoonlijk kennen en met hem samen hebben gewerkt- laten kennen als bijzonder pragmatisch als er knopen moeten worden doorgehakt.

Deel dit artikel