Nieuws van Bonaire

Extreem weer op komst

Kralendijk – Stel je voor. Je rijdt over de Bulevar Gobernador N. Debrot en ter hoogte van de jachthaven verdwijnt de weg onder water. Ook de Kaya Amsterdam en de onmiddellijke omgeving zijn volledig door het water verzwolgen. Dit is zeker geen ondenkbaar scenario.

Aan het eind van deze eeuw is een zeespiegelstijging van meer dan een halve meter heel goed mogelijk. Als gevolg van klimaatverandering stijgt de zeespiegel en neemt de kans op extreme weersomstandigheden toe. Met andere woorden er kunnen perioden van langdurige droogte voorkomen, maar het risico van zware stormen, orkanen en hevige regenval neemt ook toe.

Dit jaar is klimaatverandering het thema van de World Wetland Day op zaterdag 2 februari. Bonaire heeft veel wetlands of watergebieden. We mogen trots zijn op de aanwezigheid van vijf watergebieden die zijn beschermd op grond van het Ramsar-verdrag. Dat is een internationale overeenkomst gericht op het in stand houden van watergebieden van internationaal belang. Onze Ramsar-gebieden zijn: saliñas Slagbaai, Goto Meer, Lac, Pekelmeer en Klein Bonaire met de omliggende zee. In deze watergebieden vinden we onder meer zeegrasvelden, koraalriffen, mangroven, flamingo’s en nog veel meer planten en dieren. Er zijn gelukkig nog veel meer watergebieden op ons eiland. De Saliña di Vlijt langs de Kaya Amsterdam, waarmee dit artikel begon, is daar een voorbeeld van.

De gevolgen van klimaatverandering voor onze watergebieden en alles wat er leeft kunnen groot zijn. Veel watergebieden liggen op de grens van land en zee. Dat is ook de plek waar vaak mangroven groeien. Mangroven hebben een belangrijke functie als golfbreker bij stormen. Het achterland wordt zo door een natuurlijke buffer beschermd. En wist je dat mangrovebossen vijftig keer meer CO2, een broeikasgas, kunnen opslaan dan alle tropisch bossen bij elkaar? Het is dus te hopen dat onze mangrovebossen de zeespiegelstijging in de komende decennia kunnen bijbenen.

Behalve belangrijke natuurwaarden hebben wetlands ook grote economische waarden. Watergebieden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op watersporters en andere recreanten. Denk bijvoorbeeld aan Lac en Sorobon waar windsurfscholen, restaurants en barretjes zijn gevestigd. De vraag is wat klimaatverandering gaat betekenen voor deze recreatieve, toeristische en economische activiteiten. Zeker iets om even bij stil te staan op World Wetland Day.

Ter gelegenheid van World Wetland Day verzorgt STINAPA op zaterdagochtend 2 februari bij Lac Cai boot-, kajak- en snorkeltochtjes en vogelexcursies. Kijk op hun Facebookpagina voor meer informatie.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo