Nieuws van Bonaire

Cultureel evenement ‘Nos Zjilea’ thema ‘Pone Barí Ronka’

  

Rincon – In de 17de eeuw zijn slaven naar het eiland gekomen om bij de zoutpanen te werken. In hun vrije tijd werd de lokale instrument welke we kennen als de bari, gespeeld om frustratie, woede en blijdschap uit te drukken. Na dat de slaven hun vrijheid hebben gekregen, is het spelen op de bari een traditie geworden. In het maand van december kwamen onze voorouders bij elkaar bij de locatie Piedra Pretu om de bari te spelen. Het ging hierbij om verschillende gebeurtenissen die het gehele jaar door hebben plaats gevonden.

Aankomende zaterdag 24 november zal er de volgende editie zijn van het cultureel evenement ‘Nos Zjilea’ bij cultuurpark Mangazina di Rei met dit keer als thema ‘Pone Barí Ronka’ dat vertaald kan worden met ‘de viering van de traditie van de locale instrument Bari’. Hoofddoel van deze editie is om waardering voor onze cultureel erfgoed van muziek te stimuleren. 

Jongeren van de muziekgroep ‘Ayo Mundu’ en de dansgroep ‘Zoya Ku Nos’ die les hebben gekregen van Dhr. Gonsalvo “Kòrá” Goeloe, Dhr. Wesley “Wèwè” Sint Jago & Mevr. Jumira Goeloe zullen de Pone Bari Ronka viering openen met een presentatie die ze exclusief hebben voorbereid in het teken van deze gelegenheid. Daarnaast is er ook een speciale presentatie van de winnaars van de poeziewedstrijd gehouden onder onze ouderen van verblijfhuis ‘Cocari’. Mis de gelegenheid niet om naar de winnende poëzie te luisteren, met als titel “Kantami na Barí” van Mevr. Fransisca “Chika” Balentin. Kom en luister naar de leuke poëzie van Mevr. Alfoncina “Elsa” Janga met als titel ‘Dede pa ki mi tin bo’ en geniet van het liedje ‘Telele’ gezongen door Mevr. Luciana “Lu” Janga.

Zoals altijd kunt u genieten van het danspaar Donny & Monique Winklaar en natuurlijk mag u ook zelf meedoen. Dit allemaal in een gezellige sfeer met een “live” optreden van de lokale band “Grupo E Berdat” en het band van het moment “Tessa Fessa”.

Een bezoek aan de “Nos Zjilea” is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan onze adembenemende gebiedstentoonstelling over de cultuur en natuur van het gebied Rincon. Een echte aanrader. Op de streekmarkt kunt u verschillende lokale verse producten zoals “strop’i kalbas”, lokaal geproduceerde natuurlijke vruchtensappen “Made in Rincon”, lokale lekkernijen, lokale kunst, en nog veel meer proeven en bewonderen. Ook kunt u genieten van verschillende lokale gerechten.

We zien u aankomende zaterdag 24 november vanaf 8 uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s middags graag op ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van Bonaire. Voor meer informatie kunt u de facebook fanpage van Mangazina di Rei bezoeken. www.facebook.com/mangazinadirei/

Deel dit artikel