Nieuws van Bonaire

Werving onderwijzers voor Caribisch Nederland stuit op cultuur en bureaucratie

Door René Zwart©

Den Haag – Het is voor scholen in Caribisch Nederland elk jaar weer een hele toer om voldoende onderwijzend personeel te vinden, maar tot nu hebben zich geen acute problemen voorgedaan waardoor lessen geschrapt moesten worden of leerlingen naar huis zijn gestuurd. Dat antwoorden de minister Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs in reactie op vragen die door de Tweede Kamerfracties zijn gesteld over hun rapportage over de kwaliteit van het onderwijs op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

,,Het is en blijft het ook in Caribisch Nederland elk jaar een uitdaging om voldoende (en ook goede) leraren voor de klas te krijgen. Onder andere door de kleine schaal en de geïsoleerde ligging van de eilanden is het lastig leraren te vinden die willen en kunnen werken op deze eilanden. Leraren uit Europees Nederland blijven over het algemeen maar een paar jaar. Sommige keren daarbij eerder terug dan gepland vanwege de voor hen te grote verschillen met het onderwijs in Europees Nederland of de verwachtingen van het leven en werken in Caribisch Nederland”, aldus de bewindslieden.

Leraren aantrekken van naburige eilanden of de regio lijkt geen soelaas te bieden. ,,Het proces bij de IND is tijdrovend en kan leiden tot een afwijzing. Indien leraren uit de regio bevoegd zijn en ook toelaatbaar volgens de IND hebben zij vanuit hun achtergrond/opleiding een andere kijk op passend onderwijs en differentiatie dan leraren die in Europees Nederland zijn opgeleid. Voor leerkrachten opgeleid in Europees Nederland geldt dat zij niet altijd goed de verbinding met de Caribische leerling en lokale context weten te leggen. Ook voor Caribisch Nederland blijft het een punt van aandacht om te blijven werken aan voldoende goede leraren”, aldus Van Engelshoven en Slob. Lees hier alle vragen van de Kamer en antwoorden van de ministers.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo