Ingezonden stukken

Ingezonden: Mike Franco verdient een mulligan

Volgens Zaandam was alleen het tonen van 'ballen' door Raymond Knops niet voldoende, als er verder geen echte actie komt die de situatie op St. Eustatius daadwerkelijk verbertert.
Reginald Zaandam

Volgens Zaandam was alleen het tonen van ‘ballen’ door Raymond Knops niet voldoende, als er verder geen echte actie komt die de situatie op St. Eustatius daadwerkelijk verbertert.

Precies nog enkele dagen en de deadline van duidelijke akties binnen zeven maanden zoals toen gesuggereerd was is verstreken. In de afelopen periode besliste Knops dat de vrije uitkering niet verhoogd wordt. De implementatie van het sociaalminmum is nu ook op de tocht. De loskoppeling van het AOV van het minimumloon blijkt ook een farce te zijn. De verwachtingen op Statia zijn echt niet meer zo hoog gespannen hoor.

Maar Knops durft de tweede kamer in het debat over het sociaal minmum te vertellen dat onze mensen blij zijn met zijn adhoc aanpak van het sociaal minimum. Het zal wel aan mij liggen maar helaas heb ik niets van die enthousiame en blijschap gemerkt. Deze toezeggingen van het huidig cabinet waren allemaal deel van een goed vooruitzicht toen de mighty Franco besloot de baan als de big Kauna van Statia aan te nemen.

Het enthousiasme is nauwelijks meer merkbaar in de stem van Franco. Lijkt wel of hij last heeft van constipatie. Je zou denken dat hij zich langzamerhand de gebeten hond begint te voelen. Niet verwonderlijk omdat hij zich toen zo vereerd voelde door die benoeming dat hij het steekspel van De Haag niet zag. De mighty Franco heeft het moeilijk met de realiteit en het nu zeer onduidelijk stip aan de horizon. Op papier was alles zo klaar als een klontje. De praktische uitwerking blijkt nu een heel ander verhaal te zijn.

Een goed ding, namelijk, hij is wel spraakzaam. Babbelwater als soelaas misschien? Wel ik weiger dat allemaal als transparantie te aanvaarden. Meer een uiting van misnoegen en zeker ook zware teleurstelling. Heb wel het vermoeden dat hij de ware aard van Den Haag begint te doorzien. Je hoeft me de bek niet open te breken want ik zeg het ronduit:” Franco als het misgaat bent jij de gebeten hond, niet jouw adjunct noch Den Haag. Dan zet Den Haag de schuld vierkant op jouw schouders en meneer Knops gaat vrijuit. En ja hoor heer Knops, hoog van de toren blazen dat wij van regeren geen kaas hebben gegeten. Ook nog durven raaskallen dat er geen grote absorbtievermogen is op Statia maar ondebouwt niet wat dat te maken heeft met de implementatie van het sociaal minimum. Een verzoek heer ‘Maarschalk’, zou je eens eindelijk aan de kamers kunnen vertellen wat dit kabinet verstaat onder een voor Nederland aanvaardbaar niveau?

Zij die op Statia door nuchterheid boven de Knopssyndrome staan verwachten directe acties en hebben geen gehoor voor zoete broodjes bakken. Genoeg serveys onderzoekingen en rapporten. Austublief geen wijzen uit Den Haag meer. Je hebt overgekomen dus geen excuusjes, acties en nog maals acties. Zeker geen ruimte meer voor lulkoek, mouwen oprollen en aan de slag om de administratie en financien op orde te brengen. Jullie weten en kunnen het toch beter, dus laat dat nu allemaal zien.

Dan zeg ik: geef die Franco dan maar een mulligan. Wat mij betreft mogen die er wel twee zijn, want nu snapt hij van waarom hij en niet zijn adjunct. De big boss zal het roer moeten omzetten en komen met een actieplan om nog geloofwaardig te blijven.

Aan Knops de directe vraag: Was het allemaal lulkoek op 7 februari jongstleden of zorg je daadwerkelijk dat Franco voorlopig geen mulligan nodig heeft? Knops: Je ballen laten zien toen was slechts het halve werk. Blijft het daarbij dan word dat in de annalen van Statia genoteerd als ‘indecent exposure’, wat erg jammer zou zijn!

Reginald C Zaandam

Deel dit artikel