Nieuws van Bonaire

Onnodig hoge kosten door beleid WEB

 

Ingezonden door Unkobon

Het nieuwe tariefsysteem voor elektriciteit zorgt bij flink wat huishoudens voor een veel hogere rekening vanaf de boekmaand mei. Dat kan te maken hebben met een hoog vast gebruikstarief. Voor woningen is dat tarief normaal gesproken $20,83 per maand, maar in sommige gevallen is het bedrag op de WEB rekening veel hoger.

Het vaste gebruikstarief is afhankelijk van de aansluitcapaciteit van de woning. Tot een aansluitcapaciteit van 3×35 ampère is het vast tarief voor de maanden april en mei $20,83. Per 1 juni wordt dat $28. In het verleden zijn woningen nogal eens voorzien van een veel te zware aansluitcapaciteit. Dat maakte in de kosten toen niet uit maar nu wel. Die krijgen nu rekeningen met een hoog vast tarief van $53,98 of zelfs van $90,91 voor aansluitingen van 3x50A of 3x63A. Per 1 juni wordt dat nog hoger: $60,81 en $102,42. Het is dus zaak de aansluitcapaciteit snel te laten verkleinen.

Op Bonaire wordt de consument door WEB onnodig op kosten gejaagd om de aansluiting aan te passen. Als de woning een hoofdzekering heeft van meer dan 3×35 ampère, verkleint WEB de aansluitcapaciteit pas als de klant:

  1. een geregistreerde installateur inschakelt om de elektrische installatie aan te passen;
  2. een herkeuring laat doen op het deel van de installatie dat is aangepast. De waardes op de keuringskaart moeten overeen te komen met de waardes van de apparaten in de woning;
  3. Als de herkeuring klaar is kan de klant zich bij WEB melden met de nieuwe keuringskaart en zal WEB het administratief en technisch aanpassen. Pas daarna is het lagere vast gebruikstarief van toepassing

De hele gang van zaken kost de klant honderden dollars, terwijl WEB ook zou kunnen volstaan met het plaatsen van kleinere WEB zekeringen om de aansluitcapaciteit te verkleinen. Dat hoeft de klant niet veel te kosten en als de WEB stoppen doorslaan heeft vooral de klant er last van en kan altijd nog de grotere aansluitcapaciteit worden teruggezet.

Op Saba en in het Europese deel van Nederland kan een te zware aansluiting zonder formaliteiten op aanvraag worden verkleind. Unkobon vraagt zich af waarom dat op Bonaire dan niet zou kunnen en heeft WEB op 27 juni gevraagd om het beleid aan te passen. WEB heeft daar nog niet op gereageerd.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo