Nieuws van Bonaire

Handboek Hydroponics op Bonaire beschikbaar

Van links naar rechts: Sherwin Pourier van POP Bonaire en Junny Josephina en Ronald Hoyer van Krusada.

Van links naar rechts: Sherwin Pourier van POP Bonaire en Junny Josephina en Ronald Hoyer van Krusada.

Ronald Hoyer en directeur Junny Josephina van Krusada hebben het eerste exemplaar ontvangen van het Handboek Hydroponics op Bonaire.

Ronald Hoyer is heel blij dat alle kennis van hydroponics in dit handboek te vinden is. Mocht hij iets vergeten zijn, dan kan hij het opzoeken. Onlangs heeft Krusada de vier greenhouses van Jaap van der Wel overgenomen. De afgelopen maanden heeft zijn opvolger Hoyer meegewerkt om de kneepjes van het vak te leren. Hij zal het werk voortzetten met cliënten van Krusada.

Jaap van der Wel is een Nederlandse tuinbouwer die in 2015 is begonnen met het telen van sla op hydroponics. Hij heeft laten zien dat jaarrond telen van sla mogelijk is op Bonaire. Jaap en zijn vrouw zijn terug gegaan naar Nederland. Een doel van POP Bonaire is om kennis die is opgedaan in de landbouw beschikbaar te maken. Jaap van der Wel wilde hier graag aan meewerken, en heeft alles verteld wat hij weet over hydroponics.

Hij gaf het volgende advies mee: Voor het telen van groenten heb je toewijding en doorzettingsvermogen nodig. Ook in het weekend moet je even gaan kijken bij de plantjes, want er kunnen altijd verrassingen optreden. Als er iets niet goed gaat, moet je er in duiken om een oplossing te vinden. In Nederland is het de gewoonte om bij de je collega’s (ofwel je concurrenten) om advies te vragen. Dit heeft de Nederlandse tuinbouw groot gemaakt. Dus tuinders, wees open met je kennis, je kan elkaar helpen en wordt er samen sterker van.

Er is een Nederlandstalige en een Papiamentstalige versie van het handboek beschikbaar. Deze zijn gratis op te vragen via POPBonaire@gmail.com.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo