Bonaire

Certificering Insel-jet eindelijk rond

Volgens mediaberichten in Suriname is het nog niet zeker dat Insel vanaf 18 december ook naar dat land mag vliegen.

InselAir kan vanaf morgen weer beschikken over een van haar straalvliegtuigen. Het gaat hier om het MD-toestel met registratie PJ-MDI. Foto: InselAir

Door Harald Linkels

Rocargo

Willemstad- Lokale carrier Insel Air kan eindelijk weer beschikken over één van haar Mc.Donnel Douglas (MD) straalviegtuigen. De luchtvaartmaatschappij voltooide vandaag de laatste test die de in gebruikname van het toestel nog in de weg stond.

Insel Air kwam in het begin van dit jaar in grote problemen toen de luchtvaartautoriteiten op Aruba de MD vlieguigen aan de grond hielden in verband met twijfels over de luchtwaarigheid en met name het onderhoud, waardoor het bedrijf enkel nog over 2 Fokker 50 Turboprop toestellen beschikte. Alle straalvliegtuigen van Insel, behalve de MD-toestellen ook nog een aantal Fokker 70 toestellen, waren eerder op Aruba geregstreerd in verband met de Categorie-I status van Aruba, waardoor Insel zonder belemmeringen naar Amerika en Puerto Rico kon vliegen. Dit was door de Categorie II status vanaf Curaçao niet zonder meer mogelijk.

Door de maatregel van de luchtvaartinspectie op Aruba kon Insel hierna nog maar een zeer beperkt schema uitvoeren, met vluchten tussen de ABC-eilanden het Sint Maarten, door de carrier aangeduid als het ‘basis-scenario’

Alle andere vluchten van Insel naar onder andere de Dominicaanse Republiek, Colombia, Venezuela, Jamaica, Trinidad, Miami, Suriname en Guyana kwamen hiermee in een klap stil te vallen. Dat had grote gevolgen voor het luchtvaartbedrijf dat in rap tempo personeel moest afvloeien en er niet aan ontkwam surceance van betaling aan te vragen.

Rocargo

Om de vliegtuigen opnieuw in gebruik te kunnen nemen Insel Air onder de Curaçaose licentie van het bedrijf -de Arubaanse tak was inmiddels failliet verklaard- moest het gehele certificatie-proces op Curaçao opnieuw worden doorlopen, hetgeen alles bij elkaar maanden in beslag heeft genomen.

In een persbericht laat het bedrijf weten dat zij door de ingebruikname van het MD-toestel over kan gaan naar het zogenaamde ‘Basis-Plus scenario,’ waarbij zij langzamerhand de vluchten uit het oude schema -zij het op beperktere schaal- weer op zal kunnen pakken. Eerder noemde Insel al de terugkeer op de route tussen Curaçao en Suriname, maar ook andere routes zoals die naar Jamaica en Manaus stonden op het verlanglijstje van de directie.

Insel Air zegt in een persbericht vandaag erkentelijk te zijn voor de samenwerking met de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) en ook naar haar eigen personeel dat meewerkte aan het hercertificeringstraject. Insel zegt de MD morgen (donderdag, 12 oktober) gelijk in te zetten op de vluchten van en naar Sint Maarten, die daardoor nog maar een uur en 30 minuten bedragen tegen 2 uur een 15 minuten met de Fokker 50.

Deel dit artikel