Bonaire

Aruba Airlines gaat ABC-route vliegen

De vluchten naar Curaçao met de geleased Dash8 starten al op 23 oktober 2017
Aruba Airlines Q300

De vluchten naar Curaçao met de geleasede Q300 starten al op 23 oktober 2017

Door Harald Linkels

Kralendijk- Bonaire krijgt mogelijk op korte termijn een alternatief voor een verbinding naar Curaçao en Aruba, nu Aruba Airlines aangekondigd heeft de route tussen de ABC eilanden te gaan onderhouden.

Aruba Airlines, dat tot nog toe alleen met grotere Airbus 320 toestellen vliegt, is voor het uitvoeren van de vluchten een zogeheten ‘wet-lease overeenkomst’ aangegaan met een bedrijf dat de vluchten voor haar zal uitvoeren.

Een wet-leaseovereenkomst (ook wel ACMI-lease geheten) is een leaseovereenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen waarbij de ene maatschappij een vliegtuig, bemanning, onderhoud en verzekering levert, terwijl de leasenemer, Aruba Airlines in dit geval, alle andere operationele kosten en verplichtingen op zich neemt.

Aruba Airlines laat in de media weten dat zij haar vluchtuitvoering naar Curaçao zal starten met ingang van 23 oktober. Zij start in eerste instantie met 2 dagelijkse retourvluchten per dag. Volgens Aruba Airlines zal zij later ook Bonaire toevoegen als bestemming, maar er wordt door de Arubaanse carrier nog geen concrete datum genoemd. Ook geeft zij nog niet aan of de vluchten in combinatie met Curaçao zullen worden uitgevoerd, of dat er sprake zal zijn van rechtstreekse vluchten tussen de luchthaven van Bonaire en de Reina Beatrix luchthaven op Aruba.

De vluchten zullen worden uitgevoerd met een door het Canadese Bombardier vervaardigd Q300 turbo-prop toestel met 50 stoelen, wat net zo groot is als de Fokker50 toestellen die worden gebruikt door Insel Air. Een voorganger van het toestel, de zogenaamde Dash8, vloog lange tijd voor zowel de ALM als Dutch Caribbean Airlines (DCA) tussen de ABC eilanden.

Door Bonaire.Nu geraadpleegde waarnemers zijn niet zonder meer positief over de door Aruba Airlines aangekondigde vluchten. Zo wijzen zij onder andere op het feit dat een wet-lease operatie erg duur is en het nog valt te bezien of Aruba Airlines de vluchten wel rendabel uit zal weten te voeren.

Een andere kenner van de lokale luchtvaart wijst op het feit dat Aruba Airlines zelf ook niet erg financieel solide is. De carrier kwam al diverse malen negatief in het nieuw omdat zij niet aan haar financiële verplichtingen kon voldoen. Zo was het een aantal malen de vraag of zij haar verzekeringspremies wel op tijd kon betalen.

Ook kreeg de maatschappij enkele maanden terug een aantal uren een vliegverbod opgelegd door de Air Traffic Control op Curaçao, omdat zij de verschuldigde facturen voor de diensten van NAATC steeds niet of niet op tijd voldeed.

1200

Daarnaast heeft de maatschappij veel interne onrust gekend tussen de diverse aandeelhouders waarbij initiatiefnemer en directeur van het eerste uur, piloot Onno Swart, eerst op non-actief werd gesteld en vervolgens werd ontslagen.

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo