Bonaire

Wereld Hepatitus Dag

Kralendijk – Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Hepatitis is de medische naam voor leverontsteking. Vaak is deze ziekte het gevolg van een virusinfectie. Deze vorm van hepatitis is meestal te voorkomen door vaccinatie en te behandelen met medicatie. Toch sterven er wereldwijd dagelijks 4000 mensen onnodig aan deze ziekte. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)  hoopt  met Wereld Hepatitis Dag meer internationale aandacht te vestigen op hepatitis, zodat dit sterftecijfer sneller kan dalen. Ook in het Caribische gebied en op Bonaire komt hepatitis voor en het openbaar lichaam Bonaire vindt het daarom belangrijk om extra aandacht te geven aan de Wereld Hepatitis Dag.

Over de hele wereld zijn 350 miljoen mensen besmet met hepatitis B. Ongeveer 1,4 miljoen mensen sterven jaarlijks aan de verschillende vormen van virale hepatitis. Er zijn verschillende typen, van A tot en met E. De typen hepatitis  A, B en C komen het vaakst voor. 

Besmetting met hepatitis A vindt plaats via besmet voedsel en water. Omdat handen de belangrijkste dragers van ziekteverwekkende organismen zijn, is goed handen wassen met zeep een effectieve maatregel om hepatitis A te voorkomen. Vaccinatie is mogelijk als u op reis gaat naar gebieden met minder hygiëne. 

Besmetting met hepatitis B vindt plaats via bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Het delen van tandenborstels, injectienaalden en scheermesjes verhoogt de kans op hepatitis B. Deze gebruiksvoorwerpen kunnen restjes besmet bloed bevatten. Hepatitis B is ook één van de meest overgedragen geslachtsziekten. Gebruik daarom altijd een condoom. Personen die risico lopen kunnen zich laten vaccineren tegen hepatitis B. Mensen die werken in de gezondheidszorg zijn verplicht zich te laten vaccineren. Sinds 2012 is hepatitis B opgenomen in het jeugdvaccinatieprogramma voor alle kinderen van Bonaire.

De Afdeling Publieke Gezondheid/GGD geeft reizigers- en vaccinatie advies. Afhankelijk van het land waar u naar toe reist, de reisduur en de soort reis die u gaat maken kunnen bepaalde vaccinaties worden aanbevolen.  Maak minimaal 6 weken voor uw reis een afspraak voor een individueel advies door te bellen naar de afdeling Publieke Gezondheid van de Directie Samenleving & Zorg,telefoonnummer 7172211.

Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo