Bonaire

Uitwisselingsreis naar Colombia verbreedt horizon van studenten

Terwijl de voorbereidingen voor het Study & Career Event Bonaire 2017 weer gestart zijn, gingen op 12 mei zes mbo-studenten in de bouwsector op uitwisselingsreis naar het SENA instituut in Colombia. Dit geeft mooi aan dat studiekeuze en beroepsoriëntatie een proces is en dat de studie- en beroepenmarkt niet op zichzelf staat. De organisatoren zijn zich hier bewust van en slaan daarom wederom de handen in een met Skills Netherlands Caribbean.

Uitwisselingsreis

Van 12 t/m 21 mei bezochten zes studenten van het MBO en twee begeleiders het SENA instituut in Armenia, Colombia. De reis en uitwisseling werd georganiseerd door de stichting SkillsNetherlandsCaribbean.  Het doel van deze reis was om ervaringen uit te wisselen, maar ook is het belangrijk dat de studenten een kijkje over de grenzen nemen en de wereld buiten Bonaire leren kennen. De studenten vertellen: “We hebben op de maandagochtend kennis gemaakt en gewerkt met een groep ex-soldaten. Deze soldaten moesten nadat ze 20 jaar in de jungle tegen de Farq hebben gestreden, terug de burgermaatschappij in. SENA helpt ze met bijscholing om dit te doen.” Ook werkten ze samen met de SENA-studenten: “Dat was erg leuk omdat de leerlingen waar mee we werkte van de zelfde leeftijd zijn als wij. Buiten dat we hard gewerkt hebben, zijn er ook vriendschappen ontstaan. Dat was erg leuk. We zaten op het zelfde niveau als de studenten van SENA.”

Study & Career Event Bonaire

Tijdens het Study & Career Event, dat dit jaar op vrijdag 10 november georganiseerd zal worden, zullen de SENA-studenten een retourbezoek aan Bonaire brengen. Ook de Skills-wedstrijden vinden dit jaar weer plaats, parallel met de informatiemarkt. Dit zijn wedstrijden waarin mbo en vmbo leerlingen van de drie BES-eilanden hun vaardigheden kunnen laten zien. Deze wedstrijden zijn een eerste selectie voor internationale wedstrijden binnen het World Skills programma.

Rosemarijn de Jong, coördinator, licht toe: “Het Study & Career Event is een van de schakels in de studiekeuze. Hier op Bonaire is het niet makkelijk om je studiekeuze te maken, doordat bijna alle onderwijsinstellingen ver weg zijn. Online vindt je tegenwoordig een schat aan informatie: er zijn hogescholen die online open dagen organiseren, of waar je een virtuele rondleiding kan krijgen. Maar zelfs met deze informatie is het belangrijk om echt met opleidingen te kunnen praten, en om je horizon te verbreden. Daarom is het belangrijk dat de jongeren alle kansen aangrijpen om zich te oriënteren: het Study & Career Event, de studiereis naar Nederland, uitwisselingsreizen.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo