Politie & Justitie

Actie preventief fouilleren op Bonaire

In de late avond/nacht van 27 op 28 april 2017 heeft personeel van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) preventief gefouilleerd in de directe omgeving van twee bars in Playa, gelegen op de kruising van de Bulevar Libertador Simon Bolivar en de Kaya L.D. Gerhardts. De politie handelde daarmee ter uitvoering van een bevel van de Hoofdofficier van Justitie BES.

De hoofdofficier heeft, in nauw overleg met de Gezaghebber en de Korpschef tot de inzet van preventief fouilleren besloten om het wapenbezit op het eiland terug te dringen. Het bevel gold alleen in de afgelopen nacht.
Het bevel had betrekking op deze omgeving omdat de politie heeft vastgesteld dat de afgelopen maanden diverse gevallen van wapengeweld hebben plaatsgevonden waar bezoekers van de daar gelegen horeca bij betrokken waren. Onder meer is na een ruzie die in de horeca is ontstaan op 8 april een man op de nabijgelegen parkeerplaats door messteken om het leven gebracht. Maar er zijn ook meldingen van wapenhandel en ernstige bedreiging met vuurwapens van politieagenten. Het bevel zag dus op een beperkte tijdsduur en op een afgebakend gebied.
Bij het preventief fouilleren zijn 2 steekwapens, 1 slagwapen en verdovende middelen aangetroffen. Tijdens de actie bleek ook dat een auto voorzien was van gestolen kentekenplaten. Er is 1 aanhouding verricht.
Preventief fouilleren is een bevoegdheid die de officier van justitie op basis van de Wapenwet BES aan opsporingsambtenaren kan verlenen.

Politie en OM geven prioriteit aan de bestrijding van wapenbezit. Daarin past de inzet van de bevoegdheden die de wet biedt waar dat nodig is. Als er aanleiding toe is, zal het bevel opnieuw worden afgegeven voor dan te bepalen tijdsduur en locaties.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo