Natuur

Informatie over alle kwallen rond Bonaire

Vanaf half februari 2017 heeft Stinapa waarschuwingen gepubliceerd over kwallen in de wateren rond Bonaire.

Rocargo

Door een combinatie van plankton bloei, die kwallen aantrekt, en wind reversals zijn grote aantallen kwallen op de westkust aangespoeld, waaronder een aantal die gemeen kunnen steken. Plankton bloei is schaars en is van korte duur. Het doet zich vooral voor in kolonies voor de Zuid-Amerikaanse kust. Door de wind reversals zijn ze richting onze eilanden gevoerd. Het goede nieuws: het plankton en de kwallen zijn aantrekkelijk voor zeeschildpadden, mantras en walvishaaien.

Portugees Oorlogsschip

Op 15 februari werd het Portugees Oorlogsschip gespot op het strand bij Sorobon. Het is een neteldier met een met gas gevuld segment van zo’n 25 cm. Daarmee blijft het drijven en vangt het wind om te ‘zeilen’. Het Portugees Oorlogsschip heeft zeer dunne, tot 70 meter lange vangarmen. De prooi wordt gedood door met gif gevulde ‘harpoenen’ op de vangarmen. Gewoonlijk leeft het Portugees Oorlogsschip in kolonies ver op zee. Bij uitzonderlijke windrichtingen kunnen ze in de buurt van de kust komen. Een steek is bijzonder pijnlijk.

Bonaire Banded Box Jellyfish

Bij de plankton bloei en wind reversals kwam nog de volle maan, de paringstijd van de kubuskwal Tamoya Ohboya. De kwallen paren in de avonduren dicht bij de kust. Zwemmen is dan niet aan te raden. Tamoya Ohboya is een doorschijnende ‘ballon’ die zijwaarts zwemt. De steek is zeer pijnlijk en kan gevaarlijk zijn. Elke maand worden in de eerste 10 dagen na volle maan wel wat exemplaren van Tamoya Ohboya bij Bonaire gesignaleerd.

Medische hulp en zelfhulp

Sinds zomer 2016 heeft het ziekenhuis op Bonaire protocollen voor beten en steken, inclusief die van kwallen. Zelfhulpmiddelen zijn heet zout water, azijn (let op: niet voor steken van het Portugees Oorlogsschip) en het middel Sting No More, verkrijgbaar bij duikwinkels en de botikas. Niet gebruiken: urine, zoet water, krabben of wrijven.

Comb Jellyfish

Comb jellies zijn ovaalvormige kubuskwallen met helder gestreepte ‘kammen’ waarmee ze zichzelf voortstuwen. Deze kwallen steken niet. En: ze zijn geweldig voedsel voor zeeschildpadden!

De spot winged comb jelly geeft licht in het donker als er iets beweegt – zwaai je hand maar eens in de buurt. Een mooi gezicht!

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo