Natuur

Lora’s dit jaar moeilijker te vinden en te tellen

Tijdens de jaarlijkse loratelling afgelopen weekend, werden bijna 700 papegaaien geteld. Na jarenlange droogte gevolgd door een goed regenseizoen, lijken onze lora’s meer dan voorheen over het eiland te zijn verspreid, Daardoor zijn ze moeilijker te vinden en te tellen.

Het telresultaat is lager dan in de voorgaande jaren. De oorzaak is waarschijnlijk dat ze op plaatsen overnachten die moeilijker te bereiken en te observeren zijn. De telling vindt plaats op de laatste zaterdag van januari van elk jaar en geeft ons een schatting van het minimum aantal papegaaien op het eiland.

Een aantal telteams hebben in hun omgeving lora’s gehoord of gezien, maar niet binnen hun telgebied. Twee locaties in de buurt van woonwijken, met vorig jaar bijna 300 lora’s elk, hadden dit jaar veel lagere aantallen. Bij Sabadeco bijvoorbeeld, daalde het totale aantal van 229 tot slechts 11! In het Washington Slagbaai Park zijn, net als vorig jaar zijn er  iets meer dan 50 vogels geteld. De park manager, Paulo Bertuol, vermoedt echter dat de lora’s op andere plekken slapen. Deze gebieden zullen volgend jaar wel worden meegeteld.

Dit jaar is veel activiteit waargenomen op locaties waar in de vorige jaren niet is geteld. Hieruit blijkt dat de lora’s regelmatig van locatie wisselen. Dit onvoorspelbare gedrag maakt het voor de vrijwilligers uitdagend om ze te kunnen tellen. Het personeel van STINAPA heeft geteld in het Washington Slagbaai Park. Buiten het park bezochten meer dan 50 vrijwilligers 17 verschillende plekken. De lora’s worden geteld in een simultaantelling. Dat betekent dat ze gelijktijdig over het hele eiland worden geteld. In het duister van de zeer vroege ochtend gaan de vrijwilligers naar locaties over het hele eiland. Zodra de lora’s wakker worden en opvliegen uit de boom waar ze hebben geslapen, worden ze geteld. Elke lora wordt slechts eenmaal geteld. Op deze manier zijn de organisatoren in staat om een ​​schatting van het minimum aantal lora’s op het eiland te krijgen. De jaarlijkse telling is van belang voor het behoud van papegaai op Bonaire en voor het beschermen van de geelvleugelamazone (Amazona barbadensis) wereldwijd. De telling van dit jaar was de tweeëntwintigste telling en werd georganiseerd door Echo, STINAPA en de afdeling Milieu en Natuur van het openbaar lichaam.

Veel dank gaat uit naar alle vrijwilligers en de volgende bedrijven en organisaties die prijzen voor de loterij hebben bijgedragen: Just 4 Huisdieren, Echo, Dutch Caribbean Nature Alliance, STINAPA en Addo’s Bookstore.

Meer info: www.echobonaire.org    www.salbanoslora.info

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo