Politiek & Bestuur

Oud PDB leider Jopie Abraham: ongelukkig met leiderschap partij

jopie abraham

Foto eigendom Caribisch Netwerk

Door Harald Linkels

Kralendijk- De ‘éminance grise’ van de Partido Democratico Boneriano (PDB), Jopie Abraham zegt diepongelukkig te zijn met de manier waarop de partij momenteel wordt geleid door partijleider Robby Beukenboom en de manier waarop de oppositiepartij opereert. Dit zei hij gisteren (zaterdag)middag in een uitgebreid interview met Aimed Ayubi van Live99 FM naar aanleiding van geruchten, waarover ook het ochtendblad Extra gisteren berichtte, dat een scheuring binnen de rode partij op handen zou zijn. “Er zijn mensen die mij betichten de macht te willen grijpen binnen de partij met mijn kritiek” aldus Abraham, die zegt smakelijk om dit soort berichten te moeten lachen. “Op deze leeftijd, welhaast 70, vraag ik me af wat ik met die macht zou moeten doen. Echter, ook al ben ik teruggetreden als leider van de partij, daarom ben ik nog steeds wel Democraat in hart en nieren. Als ik zie wat er gaande is binnen onze partij, dan ben ik daar niet gelukkig mee”, aldus Abraham.

Abraham heeft het over slechte interne communicatie binnen de partij, die de partij zouden fnuiken. “Er worden zelden of nooit interne vergaderingen gehouden. Zelfs niet tussen de 3 eilandsraadsleden die de fractie vormen” zegt Abraham. Abraham wuift ook geruchten als zou hij uit zijn op overname van het partijleiderschap door zijn zoon Clark weg. “Er wordt dan gezegd dat we familie zijn en dat ik er op uit zou zijn mijn zoon het partijleiderschap toe te spelen. Maar waar hebben we het over?” aldus een kritische Abraham. “Dezelfde Robby Beukenboom is een oom van Clark. En voormalig UPB partijleider Rudy Ellis (de eeuwige politieke tegenstander van Abraham, redactie) is mijn zwager”.

Abraham zegt dat hij, behalve op het politiek leiderschap van de partij ook de nodige kritiek heeft op de manier waarop de partij opereert. “Nadat Nunu Raphaea was opgestapt uit de coalitie met de MPB en de fractie van Esther Bernabela, om daar later met James Kroon gedoogsteun aan te geven, beschikt die coalitie over een de-facto meerderheid in de Eilandsraad”. Abraham zegt niet te begrijpen wat met name eilandsraadsleden Beukenboom en Marugia Janga bezielt om ook een soort gedoogsteun te verlenen aan de coalitie. De kritiek van Abraham is niet nieuw. Kort geleden liet hij in sociale media al weten verwonderd te zijn dat Beukenboom en Janga vóór de derde wijziging van de begroting van het Openbaar Lichaam stemden, terwijl Michael Pieters als enige van de PDB fractie tegen stemde omdat de stukken voor die begrotingswijziging niet tijdig openbaar waren gemaakt. “Als men dat oppositie voeren noemt, dan snap ik zeker niet wat oppositie voeren betekent” aldus Abraham. Abraham zei dat hij, hoewel al een aantal jaren niet meer politiek actief, goed weet waarover hij spreekt. “Ik heb deze partij weleens teruggebracht van 1 zetel in de eilandsraad naar 2 zetels in de Staten van de Nederlandse Antillen en maar liefst 5 zetels in de eilandsraad”, aldus Abraham, die zegt met lede ogen aan te zien hoe de PDB nu een stuurloos schip lijkt te zijn geworden.

Abraham vermoedt dat de opstelling van Beukenboom met name wordt ingegeven vanuit de wens zijn echtgenote (die als Eilandssecretaris leiding geeft aan het ambtelijk apparaat) te beschermen tegen kritiek op haar functioneren.

Deel dit artikel