Natuur

Help mee lora’s zoeken !

Kralendijk – Echo roept de hulp van de samenleving in bij het zoeken naar rustplaatsen van lora’s. Als er papegaaien in uw achtertuin slapen, of als u een plek weet waar ’s avonds lora’s bij elkaar komen voor de nacht, laat ons dat dan weten. Met die gegevens kunnen we de jaarlijkse loratelling nog beter uitvoeren.

Papegaaien zijn zeer sociale dieren die zich buiten het broedseizoen in grote groepen verzamelen en graag gezamenlijk optrekken. ’s Avonds komen ze bij elkaar op een rustplaats; een plek om de nacht door te brengen. Papegaaien zijn ook zeer bewegelijk. Je kunt ze een aantal weken achter elkaar waarnemen op een bepaalde rustplaats, maar ze kunnen daar ook plotseling zijn verdwenen. Dit maakt het moeilijk om te voorspellen waar zij op de dag van de jaarlijkse loratelling zullen zijn.

Een team van drie studenten van de Plymouth University in Engeland heeft zich dit jaar aangesloten bij het Echo team om verkenningen uit te voeren naar rustplaatsen. In de weken voorafgaand aan de telling zullen ze een plekken bezoeken waarvan bekend is of vermoed wordt dat het rustplaatsen zijn. Hoe meer informatie we kunnen verzamelen over plaatsen waar papegaaien te verwachten zijn, hoe beter het resultaat van de jaarlijkse telling zal zijn.

We zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers voor de jaarlijkse loratelling. Om tellers te kunnen hebben op alle bekende en mogelijke rustplaatsen rond het eiland zijn flink wat vrijwilligers nodig. De loratelling van 2017 is op zaterdag 28 januari en er zal een informatie- en trainingsbijeenkomst worden gehouden op de woensdag daarvoor (25 januari). Als u weet waar loras slapen of als u wilt deelnemen aan de jaarlijkse loratelling, neem dan contact op met Lauren Schmaltz, General Manager van Echo (701-1188, lauren@echobonaire.org).

Elk jaar werken de afdeling Milieu en Natuur van het openbaar lichaam Bonaire, Echo en STINAPA samen om op één dag de telling van de geelvleugel amazone papegaaien (lora’s) op het eiland te organiseren. Dit is een uitdaging waarbij vrijwilligers vóór zonsopgang de bossen en heuvels in trekken om papegaaien waar te nemen die opvliegen van hun roestplaats. Het uitvoeren van de telling op deze manier levert een minimale schatting op van de populatiegrootte van de lora’s op het eiland. Omdat het sinds 2005 elk jaar op deze manier is gedaan,weten we dat de hoeveelheid papegaaien toeneemt.

Rocargo
Deel dit artikel