Economie

Beukenboom (DP): “Is BC voorbereid op mogelijk omvallen Insel Air”?

Beukeboom (DP): “Is BC voorbereid op mogelijk omvallen Insel Air”?

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- De Partido Democratico Bonaire (PDB) wil graag van het Bestuurscollege weten of en hoe deze zich voorbereidt op het eventueel wegvallen van de op Curaçao gevestigde carrier Insel Air, mocht die maatschappij de huidige crisis niet overleven. Beukenboom constateert dat Bonaire momenteel geheel afhankelijk is van Insel Air en het kleine DiviDivi Air als het gaat om de verbindingen met Curaçao en de regio. “Als het gaat om doorverbindingen met de regio via Curaçao is Bonaire zelfs geheel afhankelijk van Insel Air”, aldus Beukenboom.

Beukenboom zegt zich zorgen te maken over de situatie bij Insel Air. “Er is nu een reorganisatie aangekondigd met het ontslag van zo’n 100 medewerkers en ingrijpen in het routenetwerk”, zegt Beukenboom, die zich daarbij afvraagt welke gevolgen de ingrepen bij de lokale carrier zal hebben voor Bonaire. Beukenboom wil daarom in de Eilandsraadsvergadering van vanavond van de gedeputeerde van Economische Zaken weten of deze op de hoogte is van de reorganisatieplannen van de luchtvaartmaatschappij. Ook wil Beukenboom weten of het BC op de hoogte is van plannen van Insel Air om het aantal vluchten naar Bonaire terug te brengen. Daarnaast wil Beukenboom graag weten of het BC een plan heeft opgesteld om de isolatie van het eiland te voorkomen, in het geval Insel Air onverhoopt toch om mocht vallen.

Beukenboom zegt zich met name zorgen te maken om het transport van patiënten om in het buitenland behandeld te worden. Patiënten op Bonaire zijn voor medische zorg namelijk voor een belangrijk deel aangewezen op faciliteiten op Curaçao, Aruba en Colombia. Daarnaast stelt Beukenboom dat isolatie van het eiland door gebrek aan vluchten van en naar Curaçao een ramp zou betekenden voor de toeristische industrie. De zorgen van Beukenboom lijken gerechtvaardigd. Een ‘commissie van wijzen’ die door de regering van Curaçao is ingesteld om zich te buigen over de problematiek van de luchtvaartmaatschappij stelt dat de kans dat Insel Air omvalt, bij het uitblijven van financiële steun van overheidswege, relatief groot is.

1200
Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo