Welzijn & Zorg

Eerste dopingcontroleurs voor Bonaire

dopingcontroleurs

Kralendijk – Bonaire heeft sinds kort zeven dopingcontroleurs, Doping Control Officers die gecertificeerd zijn door de Caribbean Regional Anti-Doping Organisation RADO. Alle lokale sportfederaties en verenigingen die aangesloten zijn bij internationale sportorganisaties kunnen dankzij de Bonairiaanse dopingcontroleurs nu aan het reglement voldoen dat hun atleten op ieder moment beschikbaar moeten zijn voor controle op verboden middelen. De eerste gecertificeerde Bonairiaanse dopingcontroleurs zijn Elvio Cecilia, Dayanara Janga, Francisco ‘Roy’ Martines,  Gregory ‘Willy’Piar, Ermelie Scoop-Martijn, Sylvio ‘Chio’ Semeleer en Ruthsel SintJago.

Het is voor lokale sportfederaties en verenigingen belangrijk dat zij aan de internationale normen voldoen, aldus gedeputeerde Gerald Silberie van Sport tijdens een toespraak bij de uitreiking van de certificaten op 29 april. Bonaire zet met de eigen dopingcontroleurs een belangrijke stap voorwaarts om allereerst op een gezonde en verantwoorde manier sport te beoefenen. Afgezien daarvan is het belangrijk dat Bonairiaanse atleten zich bewust worden, dat zij om in internationaal verband te sporten, op ieder moment beschikbaar moeten zijn voor een dopingtest. Silberie verklaarde ook dat de regering blij is met het initiatief van Indebon om de cursus te organiseren die in handen was van  Angelique Koolman van de RADO.

Nu de cursus is afgerond zal de regering zich richten op de bewustwording van atleten, sportclubs en sportfederaties over het belang van een gezonde sportbeoefening die aan de internationale regels voldoet. Sportclubs en federaties die meer informatie willen over de bewustwording van verboden middelen en de dopingtest, kunnen bij het hoofd van Indebon terecht. Binnenkort zal de regering ook een commissie benoemen die belast wordt met het beleid en advisering op het gebied van dopingcontrole.

De controleurs volgden een intensieve driedaagse cursus bestaande uit een  theoretisch en praktisch gedeelte. De cursisten werden getraind in het invullen van verschillende formulieren en moesten een boek met ruim 187 instructies voor de controles doornemen. Zij leerden ook hoe de dopingtest in de praktijk wordt afgenomen. De cursus werd afgesloten met een theoretische en praktische toets.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo