Welzijn & Zorg

WERELDKANKERDAG

leven met kanker

Kralendijk – Union for International Cancer  Control (UICC) heeft 4 februari uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Op deze dag staat internationale bewustwording centraal. De hele wereld staat op 4 februari stil bij kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 lidorganisaties zijn aangesloten.

Wereldwijd heeft kanker een grote impact op individuen, families, maar ook op gemeenschappen. Één op de drie mensen krijgt ooit kanker. Ook de wereldwijde jaarcijfers laten zien dat kanker een ziekte is om bij stil te staan. Jaarlijks krijgen 101.214 mensen kanker en 42.937 kankerpatiënten overlijden als gevolg van de ziekte.

Wereldkankerdag heeft elk jaar een thema. Voor 2016-2018 vindt Wereldkankerdag plaats onder de slogan “We can. I can”. Dit thema ontdekt hoe een ieder, zowel collectief of als individu een steentje kan bijdragen om het aantal mensen met kanker te verlagen.

Voor iedereen kan kanker een verschillende impact hebben, daarom hebben alle mensen de macht om verschillende acties te ondernemen om de impact die kanker heeft op individuen, families en gemeenschappen te verminderen. Wereldkankerdag is daarom een kans om na te denken over wat u kunt doen, voor personen of families in uw directe omgeving die te maken hebben met kanker. Wat u ook kiest om te doen, u kunt een verschil maken in de wereldwijde strijd tegen kanker.

Het Openbaar Lichaam Bonaire staat voor een gezonde samenleving en maatschappij. Het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van de Bonairiaanse bevolking is een taak van het Openbaar Lichaam Bonaire, middels haar afdeling Publieke Gezondheidszorg. Maar ook U kan de kans op kanker verminderen. Naast erfelijke factoren is inmiddels door vele wetenschappelijke onderzoeken aangetoond, dat leefstijl van invloed is op het ontstaan van kanker. De Gedeputeerde, belast met Samenleving en Zorg, Benito Dirksz, beveelt iedereen aan om zich te richten op een gezonde leefstijl, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Een gezonde samenleving is een taak van ons allemaal. Op Wereldkankerdag staat het Openbaar Lichaam Bonaire stil bij alle individuen, familie en gemeenschappen die vechten tegen kanker.

Deel dit artikel