Vakantie & Toerisme

Duiken en snorkelen op Bonaire: Chachacha Beach

Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’ en dat is niet voor niets! De onderwaterwereld is prachtig. Duikers van over de hele wereld komen speciaal naar Bonaire om hier te genieten van alle moois onder water. Met meer dan honderd duikstekken rond Bonaire en Klein Bonaire raak je hier ook niet snel uitgekeken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en warm zeewater en je hebt de perfecte ingrediënten voor een heerlijke duik- en/of snorkelvakantie op Bonaire. In deze serie nemen we je mee langs onze favoriete plekken om te duiken en te snorkelen op Bonaire. Deze keer beschrijven we duikstek Chachacha Beach.

Duikstek Chachacha Beach ligt aan het zuideinde van de boulevard in het centrum van Kralendijk. Deze duikstek is niet genummerd of gemarkeerd. Het is een leuke plek om in het ondiepe gedeelte te snorkelen, rond de pier van Chachacha Beach of de pier van het naastgelegen Divi Flamingo Resort. Regelmatig worden hier zeeschildpadden en roggen gezien. Bij deze duikstek ligt een klein stadsstrandje, dat bezaaid is met (dode) koralen en populair is onder de lokale bevolking. Ook zijn er een aantal picknicktafels met parasols aanwezig.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Chachacha Beach
Zeeschildpad, foto: Sander Engelbertink

Het rif begint al op zo’n zes meter diepte waarna het afloopt tot zo’n 45 meter diepte. De plek is dus geschikt voor snorkelaars vanwege de geringe diepte en duikers met veel of weinig ervaring. De plek is ook populair bij nachtduikers. Daarnaast worden hier veel trainings- en proefduiken gemaakt vanuit duikscholen.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Chachacha Beach
Spotted Moray Eel die zich tussen de koralen verschuilt, foto: Sander Engelbertink

In- en uitstappen bij deze duikplek is hier eenvoudig, de pier heeft vorig jaar een flinke opknapbeurt gehad. Je kunt gebruik maken van deze gerenoveerde pier bij Chachacha Beach. De pier beschikt over twee trapjes met leuningen of je kunt er vanaf springen. Natuurlijk kun je ook gewoon via het strandje het water inlopen. Het eerste gedeelte onderwater bestaat uit een zandbodem, regelmatig worden hier roggen gespot. Vanaf de pier of het strandje kun je naar links (zuidelijke richting) zwemmen of duiken. Vlakbij de pier van het naastgelegen resort ligt een trainingsboei die door duikscholen gebruikt wordt. Dit is een goede plek om als duiker verder af te dalen. Tussen de koralen verstoppen zich regelmatig zeeschildpadden en andere zeedieren, kijk dus goed rond om ze te spotten.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Chachacha Beach
Zeeschildpad, foto: Sander Engelbertink

Rond de duikstek Chachacha Beach staat meestal weinig stroming. Omdat deze duikplek vlakbij een groot resort en een duikschool ligt kan het hier onderwater nog wel eens druk zijn. Regelmatig zul je hier andere duikers (in opleiding) tegenkomen. Daarnaast liggen er vaak meerdere duikboten afgemeerd bij het Divi Flamingo Resort, houd hier rekening mee tijdens het opstijgen.

Let op: deze duikplek ligt in de haven van Kralendijk. Mocht er een cruiseschip liggen dan is duiken hier niet toegestaan. Kies in dat geval een andere duikstek, bijvoorbeeld Something Special.

Wil jij ook duiken of snorkelen op Bonaire?

Naast dat Bonaire heel veel verschillende duik- en snorkelstekken heeft voor alle niveaus kun je de meeste stekken gewoon vanaf de kant bereiken. Duikers en snorkelaars zijn daardoor niet afhankelijk van boten, je kunt duiken en snorkelen wanneer en waar je maar wilt. De duikstekken zijn eenvoudig te herkennen aan de gele stenen met de naam van de duikstek erop. Je ziet ze overal aan de kant van de weg liggen. Daarnaast zijn er vele duikscholen op het eiland aanwezig. Zij verzorgen, naast de verhuur van duikmateriaal, ook duikcursussen.

Hotels springen graag in op de populariteit van Bonaire als duikbestemming. Op het eiland vind je meerdere hotels met eigen duikschool op het terrein. Vaak liggen deze hotels en resorts direct aan zee, zodat je meteen het water in kunt om te snorkelen of te duiken. Mocht je nog nooit gedoken hebben, dan is het een mooie gelegenheid om eens een proefduik te maken. Ook hebben de meeste duikscholen een winkel waar je snorkel- en duikuitrusting kunt aanschaffen of huren.

Puffer fish verstopt tussen de koralen, foto: Sander Engelbertink

Tip: laat geen waardevolle spullen achter wanneer je jouw auto parkeert bij één van de duikstekken op het eiland. Helaas wordt er regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s van snorkelaars en duikers. Laat waardevolle spullen (denk aan telefoons, camera’s, paspoorten, geld enz.) achter in je accommodatie of neem ze mee het water in. Koop bijvoorbeeld zo’n handige koker bij één van de duikshops waar je je autosleutels, pasjes en geld in kunt opbergen tijdens het zwemmen of duiken. Eventueel kun je de deuren van de auto van slot laten en ramen geopend houden om schade aan jouw auto bij een eventuele inbraak te voorkomen.

STINAPA nature fee op Bonaire

De zee rondom Bonaire is een beschermd gebied, het Bonaire National Marine Park. Wil je gebruik maken van de zee, in welke vorm dan ook, dan ben je verplicht om de ‘nature fee’ te betalen. De nature fee is 40 USD per persoon. Bewoners van Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba hoeven geen nature fee te betalen.

Duiken bij Chachacha Beach, foto Sander Engelbertink

Je kunt de ‘nature fee’ eenvoudig online betalen op de website van STINAPA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het natuurbehoud en onderhoud aan de natuur op Bonaire. Na betaling van de ‘nature fee’ ontvang je je e-ticket per e-mail. Het e-ticket is een kalenderjaar geldig. Je kunt het e-ticket printen maar ook opslaan in je telefoon. Regel de ‘nature fee’ alvast voor vertrek naar Bonaire. Meer informatie over de ‘nature fee’.

Heb jij ook zin om te snorkelen of duiken bij Chachacha Beach op Bonaire? Wacht niet te lang en boek vandaag nog een prachtige vakantie naar Bonaire!

Dit artikel bevat affiliatelinks


Lees ook:

Deel dit artikel