Nieuws van Bonaire

Auke op zondag: Over nadelen en voordelen

Deze week is mevrouw Mariëlle Paul (VVD) gekozen als voorzitter van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties.

De nieuwe voorzitter heeft internationaal recht gestudeerd, maar heeft haar sporen verdiend in het bedrijfsleven. Volgens eigen zeggen was ze bij kleine en grote bedrijven verantwoordelijke voor marketing, communicatie en human resources. Daarnaast is mevrouw Paul een van de 17 miljoen voetbalcoaches die Nederland rijk is. Graag becommentarieert zij Ajax en het Nederlands elftal per app met familie en vrienden.

Als motto heeft de voorzitter een uitspraak van Johan Cruyff. Iets met nadelen en voordelen.

Dat mevrouw Paul fan van Cruyff is, pleit voor haar. Zo vaak zien we niet een voetballer van dit kaliber.

Anders wordt het als we het over Cruyff al filosoof hebben. Tientallen volwassen mensen hebben zich in de voorbije jaren vol bewondering in boeken en artikelen gebogen over uitspraken van de voetballer. Bij de adoratie voor deze kant van nummer 14 zijn vraagtekens te plaatsen.

‘Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou’, ‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet’, zijn twee voorbeelden van de Cruyffiaanse filosofie die je op tegeltjes kunt kopen.

De menselijke behoefte om greep op het leven te hebben is van alle tijden. De peuter die de hele dag vraagt naar het waarom, is in principe filosoof in de dop. Want de dreumes stelt fundamentele vragen om de wereld om zich heen te begrijpen.

De uitspraken van de voetballer kun je op hun waarde schatten door sommige woorden te vervangen. ‘Ik hou van andijvie zolang ik van andijvie hou’, ‘Voordat ik een bloemkool koop, heb ik geen bloemkool’ – vaststellingen die de zoekende mens geen hulp bieden.

Met de keuze voor het motto ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, begeef je je als politicus op glad ijs. 

Armoede, om maar iets te noemen, kent geen voordelen. Als je je kinderen ’s ochtends geen ontbijt kunt geven, als je niet weet hoe je de rekeningen moet betalen, als de deurwaarder bij je op de stoep staat, heeft het weinig zin om op zoek te gaan naar voordelen. 

‘Als je geen voordeel heb, heb je geen voordeel.’

Wat me ook voor mevrouw Paul inneemt, is het gegeven dat ze op 5 november jarig is. Dat was ook de datum waarop mijn moeder jarig was.

‘Het voordeel van 5 november is dat het 5 november is.’

Iedereen kan een Cruyff zijn. Buiten het stadion.

Auke van der Berg schrijft sinds 2015 op zijn persoonlijke blog Ikki’s eiland waar hij inmiddels ruim 500 verhalen heeft gedeeld. Zijn eerste boek ‘Ikki’s eiland. De horzel van het koninkrijk I.

Deel dit artikel