Personeel & Werk

Bonaire verliest groots vakbondsman met overlijden Nilco Rollan

Rollan, hier op de foto met gedeputeerde Nina den Heyer, was enerzijds een uiterst gedreven, maar anderijds ook een pragmatisch vakbondsleider. Foto: Archief BES-Reporter

Rollan, hier op de foto met gedeputeerde Nina den Heyer, was enerzijds een uiterst gedreven, maar anderijds ook een pragmatisch vakbondsleider. Foto: Archief BES-Reporter

Kralendijk- Het vakbondswezen op Bonaire is een diepe rouw gedompeld door het plotselinge overlijden van vakbondsman Nilco Rollan. Rollan was in leven niet allen de voorzitter was één van de oudste vakbonden op het eiland, de Algemene Federatie van Bonaireaanse Werknemers (AFBW), maar stond tevens aan de wieg van de oprichting van vakbondskoepel Usibo.

Enkele maanden terug was Rollan nog veelvuldig in het nieuws toen de vakbond, die ook het personeel van de Fundashon Mariadal vertegenwoordigt, overhoop lag met de directie van de zorginstelling.

Rollan liep als vakbondsman al langer dan 25 jaar mee. Als geen ander wees hij op het belang van teamwork om dingen te kunnen bereiken.

Bedroefd
Ook vakbondskoepel Usibo is bedroefd door het overlijden van Rollan. “Jammer dat Nilco zijn wens, namelijk die van een verjonging van het vakbondskader, niet meer in vervulling heeft mogen zien gaan”, zegt Usibo secretaris Norwin (Nochi) Willem in een schrijven naar aanleiding van het bericht over Rollan’s overlijden.

Willem wijst er ook op dat de inzet van Rollan in de Centraal Dialoog, waarin met werkgevers wordt onderhandeld over afspraken tussen overheid, werknemers en werkgevers, heel belangrijk is geweest. Ook was Rollan nauw betrokken bij de discussies om te komen tot een acceptabel sociaal minimum op het eiland.

Rollan wordt morgen begraven. Er is gelegenheid tot het nemen van afscheid tussen 1 en 3 uur in de middag bij Memorial El Consuelo.

Rollan dacht tot het einde altijd aan zijn geliefde AFBW. “Nilco wou liever dat mensen een donatie deden aan de vakbond, dan geld uit zouden geven aan een bloemen of een krans”, zegt Willem in zijn schrijven over Rollan.

Donaties kunnen worden gestort op rekeningnummer 8400000900032978 op naam van ‘Algemene Federatie van Bonaireaanse Werknemers’ bij de RBC-bank.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo