Bonaire

Felle strijd voor de wereldtitel van start tijdens Sunfish World Championships

Foto’s en tekst Els Kroon

Kralendijk – Zondag zijn de Sunfish World Championships van start gegaan op Bonaire, deze duren tot 22 september.

De zondagmiddag kenmerkte zich door grote bedrijvigheid op het WK wedstrijdterrein op de landtong bij de haveningang van de Plaza Marina. 70 nieuwe Sunfishes werden door de deelnemers aan het WK opgetuigd en voorzien van een genummerd zeil. De bevestiging moet voldoen aan een aantal regels, die nauwkeurig worden gecontroleerd door ISCA (International Sunfish Class Association) measurer John Butine, die de samenstelling op 16 punten moest kunnen goedkeuren, teneinde ook hierbij gelijke kansen te creëren voor alle deelnemers. 

In de namiddag werd het vaarwater verkend door middel van de traditionele oefenrace voor zowel zeilers als het start-en finish committee. Veel supporters en belangstellenden volgden de zeilers vanaf de Plaza Marina. Vanaf maandag tot en met volgende week woensdag kunnen de races gadegeslagen worden op het vrij toegankelijke terrein van het Plaza Resort of vanaf het strand van Donkey Beach.

Na de oefenrace volgde de evaluatie van het wedstrijdcomité en de skippers briefing voor de zeilers, die getoond met de vlaggen van de twaalf deelnemende landen een parade vormden naar het wedstrijdterrein waar de officiële opening werd verricht door Gezaghebber Edison Rijna

In een voor Bonaire zo kenmerkende ontspannen sfeer deden diverse sprekers hun woordje, zong Arlene Finies met veel overgave het Bonaireaanse volkslied en verklaarde Rijna het evenement met trots voor geopend.

Rocargo

Daarna werd een grote groep studenten van het MBO Techniek, Leisure & Hospitality en Media bedankt voor hun onmisbare hand- en spandiensten en gingen tientallen vrijwilligers op de foto met de lokale organisatoren Ton Nuijten en Elisabeth Vos.

Opvallend is de verbroedering van de deelnemers uit twaalf naties tijdens de gezellige openingsavond en de felle competitie op het water, die vandaag tijdens vier back to back races wordt voortgezet.


Deel dit artikel