Nieuws van Bonaire

Ontheffing cruise toeristen was eenzijdige beslissing overheid

Ontheffing cruise toeristen was eenzijdige beslissing overheid

Directeur van STINAPA Srjen de Wolff tijdens de persconferentie – Foto Skyview

Kralendijk – STINAPA was niet op hoogte van het feit dat dat de overheid, op haar eigen verzoek wel een prijsverhoging vaststelde voor duikers, maar geen tarief vaststelde voor dagrecreanten zoals de cruise toerist. Dat zei STINAPA directeur Arjan de Wolf in een inderhaast bijeengeroepen bijeenkomst voor de pers.

1200

De onevenwichtige tarifering heeft voor de nodige commotie gezorgd onder zowel de lokale bevolking als onder regelmatige bezoekers van het eiland. Die vinden dat alle gebruikers van de parken moeten bijdragen aan natuurbeheer en niet alleen de relatief kleine groep duikers. “Duikers zijn juist interessante toeristen, omdat deze al jarenlang een financiële bijdrage leveren en zij doorgaans langer dan 24 uur op het eiland verblijven”, is de veelgehoorde kritiek op de nieuwe regeling.

De Wolff geeft aan dat de plotselinge ondertekening van een wetswijziging, welke voort is gekomen uit een serie voorstellen die dateren uit februari, de organisatie heeft overvallen. “Dat neemt niet weg dat we op zich wel blij zijn met de verhoging van de vergoedingen”, zegt De Wolff.

Volgens de STINAPA-directeur is de verhoging, die kwam na 13 jaar ongewijzigde tarieven, hard nodig om de gestegen kosten van het beheer te kunnen dragen. Daarnaast staan er diverse projecten in de steigers, zoals her-bebossing, omheining van het Washingtonpark en een nieuw museum bij natuurpark Slagbaai.

Het feit dat de duikindustrie afkeurend reageerde op de afgekondigde verhoging heeft De Wollf wel verrast. “Er hebben meerdere overleggen met de sector plaatsgevonden en de verhoging was geen geheim”, zegt De Woff. Toch is hij bereid de discussie nogmaals aan te gaan en samen aan een oplossing te werken die voor alle partijen aanvaardbaar is.

De Wolff zegt verder dat STINAPA nog door wil praten met stakeholders zoals de overheid en spelers in te toeristische sector als het gaat om een fee die geheven zal worden bij cruise toeristen, om ook deze voor de bescherming van de natuur mee te laten betalen. Tot die tijd zal elke cruise toerist die het Washington park bezoekt een bedrag van $3,- gaan betalen.

Albert Cristan, manager van het Washington park vertelt dat de nieuwe toegangstarieven voor het park als volgt zijn; de bezoeker betaald $20,- wanneer hij alleen het landpark bezoekt, $25,- als hij tevens gaat snorkelen ( de nature fee), $45,- als hij gaat duiken in het park (de duikers fee) Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en niet duikers die een “cedula” (ID van Bonaire) hebben betalen $3,-

Leonel Martins, manager van het onderwater park, zegt dat de vraag om een vaste ranger te plaatsen op Klein Bonaire en Sorobon, de twee natuurgebieden die last hebben van de hoge druk van de bezoekers, met deze prijsverhoging nu mogelijk wordt.

Dinsdag praat STINAPA met de watersport bedrijven die de nieuwe tarieven aan hun klanten moeten gaan verkopen.

 

Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo