Bonaire

Stichting project is klaar voor de toekomst

Foto: MONLIZ.art

Afgelopen zaterdag was er een open huis op de nieuwe locatie van Stichting Project. Op het ruime terrein in Hato viel het onmiddellijk op hoe professioneel en groot deze stichting is geworden in de afgelopen jaren.

Stichting project is met de 24 uurs opvanghuizen Kas Di Karko en het Lang Verblijf Huis nu gevestigd op het terrein van het vroegere Medical Center bij Hato (richting Sabadeco). De namen van de huizen vervallen en heten nu samen “Nos Kas”

Het sportleercentrum van stichting Project is in het hoofdgebouw gevestigd. Hier is naast een grote sportruimte ook een keuken waar de kinderen leren zelf gezond te koken en recepten te lezen. Er is een ruimte voor spel en huiswerk en een muziekruimte met verschillende instrumenten. Voor de kleinere kinderen is er ook een knutselruimte. In dit gebouw komen naast de inwonende kinderen ook kinderen die na school begeleiding nodig hebben.

In december zal ook het hoofdgebouw naar deze nieuwe locatie gaan verhuizen. Dan is de gehele Orthopedagogische Centrum gehuisvest op 1 terrein. Dit biedt enorme voordelen.

De woonhuizen zijn ruim opgezet en alle jongeren hebben een eigen slaapkamer op de bovenverdieping waar ook een kamer is voor de begeleider. Beneden is een knusse woonkamer met keuken en een grote eettafel waar gezamenlijk gegeten wordt. Er zijn twee huizen, het eerste huis is voor kinderen van 8 tot 12 jaar en het tweede huis voor kinderen van 13 tot 18 jaar.

Naast de open dag heeft de stichting ook hun boek gepresenteerd dat geschreven is door Karin Kloosterboer. In “Vertrouwen” vertellen 40 kinderen, jongeren, ouders en professionals op Bonaire over opgroeien in de Cariben en de uitdagingen daarbij. Het slavernijverleden, armoede, huiselijk geweld en andere omstandigheden maken veilig hechten al generaties lang lastig. Daardoor komen gezond opgroeien en het bouwen aan een evenwichtige samenleving in de knel.  Hulp aan kinderen vergt een bijzondere aanpak, in groepsverband. En een organisatie met getraind personeel dat zelf ook een mentaliteitsverandering heeft doorgemaakt. Op Bonaire is de afgelopen jaren een methode ontwikkeld die effectieve ondersteuning biedt: Forsa. Met vertrouwen in elkaar en de toekomst kunnen jongeren en hun ouders door met hun leven.

Stichting project is klaar voor de toekomst

Foto: MONLIZ.art

Deel dit artikel