Nieuws van Bonaire

Sluiting Girobank op Bonaire

Eind juni werd bekend dat Girobank haar filiaal op Bonaire gaat sluiten. Klanten van Girobank hebben twee maanden de tijd om hun tegoeden over te boeken naar een andere bank van hun keuze.
De informatievoorziening rond de sluiting van de Girobank op Bonaire was niet altijd duidelijk en in sommige gevallen niet juist. Unkobon sprak daarover met de heer H. ten Holt, die bij Girobank is aangesteld als gemachtigde van de Centrale bank.

Klanten die een (hypothecaire of andere) lening hebben kunnen bij Girobank blijven. De leningen zijn in de huidige situatie ondergebracht bij Girobank Curaçao en dat verandert na de sluiting van filiaal Bonaire niet. Klanten die hun lening bij Girobank houden, moeten in het vervolg rente/aflossing gaan overboeken van een rekening bij andere bank op Bonaire. De kosten hiervan neemt Girobank voor haar rekening.

Binnenkort, waarschijnlijk eind deze week, ontvangen de particuliere klanten van Girobank een brief waarin de gang van zaken wordt uitgelegd.

Klanten die vragen hebben contact leggen via
Email: infobonaire@gironet.com
Telefoon: +599 717 8123.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo