Bonaire

Blok minister van Buitenlandse Zaken

Stef Blok - Foto BZK

Blok minister van  Buitenlandse Zaken

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Foto BZK

Den Haag – Stef Blok wordt de nieuwe Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken. De VVD’er volgt Halbe Zijlstra op die twee weken geleden opstapte nadat hij had moeten toegeven een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin te hebben verzonnen.

Buitenlandse Zaken is een koninkrijksaangelegenheid, reden waarom de bewindsman ook de belangen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten in het buitenland behartigt en uit dien hoofde bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het visumbeleid in de Caribische delen van het Koninkrijk, maar eveneens voor de (op dit moment gespannen) relatie met buurland Venezuela.

De 53-jarige Blok was in het vorige kabinet minister voor Wonen en Rijksdienst en later minister van Veiligheid en Justitie. Hij staat niet bekend om een overdreven grote affiniteit met de Cariben. In 2011 kondigde hij als fractieleider aan dat de VVD met een initiatiefwet zou komen om een drempel op te werpen voor Caribische Nederlanders die zich in Europees Nederland wilden vestigen, de zogeheten ‘Bosmanwet’. Die werd in 2016 door een Kamermeerderheid weggestemd. In 2013 bracht Blok samen met andere fractieleiders een werkbezoek aan de zes eilanden. Twee jaar geleden trad hij enkele maanden op als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter vervanging van de zieke Plasterk.

Blok nam in oktober afscheid van de Haagse politiek om eens wat anders te gaan doen. Hij wordt waarschijnlijk vrijdag beëdigd.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo