Geen categorie

SKAL organiseert lezing over de sociaal culturele ontwikkeling van Rincon

Mijn naam is Julisa van Beek; een inmiddels afgestudeerde jonge vrouw van 27 jaar oud. Momenteel werkzaam als Marketing Project Manager bij NoSuchCompany en Nationale Nederlanden en woonachtig in Rotterdam.

In 2013 behaalde ik mijn Master diploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de studie Global History and International Relations. Ik schreef mijn master thesis The Forming of the heart of the Dutch Caribbean en mijn onderzoek had betrekking op Bonaire en in het bijzonder Rincon. Mijn onderoek richtte zich op de socio-culturele formatie van de gemeenschap van Rincon tussen 1816-2010.

 Stichting ABC Advies

In juni 2015 ontving ik bericht van DR. P.B. Boorsma en J. Halman (Voorzitter Stichting ABC Advies) dat ik één van de drie genomineerden was voor de Peter Smits Scriptieprijs van de Stichting ABC Advies (www.abcadvies.org). De Stichting ABC Advies kent jaarlijks aan de beste studentenscriptie de Peter Smits-scriptieprijs toe en een studiereis binnen het Koninkrijk. Naar aanleiding van mijn master thesis “The Forming of a Community in the Heart of the Dutch Caribbean” werd ik genomineerd en in juli 2015 beloond met deze prijs.

In samenwerking met de Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL) van het Openbaar Lichaam Bonaire presenteert mw Julisa van Beek een lezing over de sociaal culturele ontwikkeling van de Rinconese gemeenschap tussen 1815 en 2010.

Door middel hiervan nodigt de SKAL de Bonairiaanse bevolking in het algemeen en de wijk Rincon in het bijzonder uit om deze lezing bij te wonen op woensdag 10 mei a.s. van 19:00 – 21:00 u. in het gebouw van de ‘Museo Boneiru’ in de Kaya Jan N.E. Craane 34 in Playa Pabou. 

Na de lezing van mw van Beek zal er gelegenheid zijn voor het publiek om vragen te stellen over het onderwerp van haar proefschrift.

Tijdens de lezing zal Julisa Van Beek uitweiden over het belang van de taal van een bepaalde cultuur. Als veranderingen voorkomen in de taal van een bepaalde cultuur  dan is dat een indicatie dat er zich ook andere transformaties voordoen. Bonaire heeft moeten omgaan met veel Indiaanse, Europese en Afrikaanse invloeden. De Rinconese gemeenschap laat zien hoe een gecreoliseerde cultuur in staat is om nieuwe culturele elementen zoals taal, religie en cultureel erfgoed te blijven activeren, maar zelfs een gecreoliseerde cultuur wordt beïnvloed door verandering. Het resultaat heeft een groot effect op onze wereld die dagelijks wordt geconfronteerd met vervagende grenzen.

Deel dit artikel