Geen categorie

Is afvalwater nog een probleem op Bonaire ?

Foto Yvon Jaspers

Foto Yvon Jaspers

Kralendijk –  Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties met dit jaar als thema: Afvalwater.

Op Bonaire zijn we goed bezig met de waterketen. We maken drinkwater uit zeewater, gebruiken het water thuis en op werk, spoelen het door, zamelen het afvalwater in, transporteren het, zuiveren het en hergebruiken het water tenslotte als irrigatiewater. Probleem opgelost.

Het riool en de rioolwaterzuivering zijn een onmisbare schakel in deze waterketen. Als straks de uitbreidingsgebieden Belnem en Hato ook zijn aangesloten, hebben we bijna 1.300 aansluitingen. Een mooi resultaat waarop we trots mogen zijn. Maar als je bedenkt dat Bonaire acht keer zoveel huishoudens en bedrijven heeft en dat dit aantal groeit, dan is het duidelijk dat er nog genoeg werk moet worden gedaan.

Niet alle huishoudens en bedrijven kunnen op het riool worden aangesloten. Dat zou veel te kostbaar zijn. Een goed alternatief is een (lekvrije) septic tank waarvan het afvalwater van tijd tot tijd wordt opgehaald door een tankwagen om het in de afvalwaterzuiveringsinstallatie schoon te maken. Vooral oudere woningen hebben nog beerputten. Het afvalwater uit die beerputten verdwijnt in de bodem en het grondwater. Een logische volgende stap zou dus het op termijn vervangen van beerputten door septic tanks kunnen zijn.

Waarom zouden we die moeite doen en daarvoor kosten maken? Uit onderzoek langs de kust is gebleken dat er teveel voedingsstoffen en bacteriën in het grondwater zitten. Dat komt door afvalwater uit beerputten en lekkende septic tanks. Die vervuiling spoelt in zee, waardoor de koraalriffen aftakelen en de visstand vermindert. De groei van algen en schadelijke bacteriën in het zeewater neemt toe. Dat kan weer tot gevolg hebben dat het toerisme en daarmee onze economie achteruit gaat. Ook bevat afvalwater ziektekiemen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Om al die negatieve gevolgen te voorkomen, moeten we als eiland nog een aantal stappen zetten. We hebben dus nog wel een probleem. Maar het is ook een oplosbaar probleem.

Bekijk de video voor meer informatie.

Nederlands: https://www.youtube.com/watch?v=LCxp3qUwyz

Papiaments: https://www.youtube.com/watch?v=2DmDHDcsy9M

Deel dit artikel