Onderwijs

Meer aandacht op Bonaire voor speelplaatsen

Op de eerste schooldag stond voor de leerlingen van de basisschool de Pelikaan aan de Kaya Amsterdam een verrassing te wachten: het oude schoolplein was veranderd in een actieve speelplaats tijdens de schoolvakantie.

De leerlingen moesten nog even geduld hebben voordat ze konden spelen.. De directeur van de school, André Sijtsma, hield eerst een korte toespraak en twee leerlingen knipte het lint door.

Toen mochten ze het plein op. Binnen de korstte tijd stonden de kinderen op het bovenste plateau van de klimtorens en ontdekten ze hoe van de ene naar de andere toren konden. Andere kinderen zwaaiden zo hoog mogelijk op de schommels.

In de afgelopen schoolvakantie is er hard gewerkt om de kale betonnen vloer te veranderen in een kleurijke speelplaats. De directie en docenten hebben samen met de leerlingenraad een wensenlijst opgesteld en Bodifee Design heeft de opdracht gekregen om een ontwerp te maken.

Bij het ontwerpen van de speelplaats heeft architectonisch ontwerper Bo Bodifée meegenomen dat kinderen in spel proberen hun grenzen te verleggen. Volgens haar moeten speelobjecten uitdagingen aanreiken, inventiviteit aanmoedigen en steeds nieuwe speelmogelijkheden laten ontdekken. Een ander belangrijk aspect voor Bodifée Design is dat de speelobjecten hier op het eiland ontworpen, ontwikkeld en gemaakt kunnen worden. Het bespaart niet alleen geld maar is het ook goed voor de lokale economie. Materiaal kan hergebruikt worden en de reparatiewerkzaamheden kunnen eenvoudig worden uitgevoerd. Als voorbeeld: van de hergebruikte WEB-palen is een speelobject gemaakt waar de kinderen kunnen balanceren, oversteken en samenspelen.

Het ontwerp bestaat uit verschillende gebieden die door de beschildering op vloer aan elkaar worden verbonden. De klimtorens nodigen de kinderen uit om te klimmen, te slingeren en elkaar te ontmoeten in de schaduw. Bij de klimrekken ontdek je weer op een andere manier van slingeren en duikelen. Kleine kinderen kunnen op de schommel leren ontdekken hoe ze zich zelf kunnen bewegen door de lucht.

Voor de veiligheid is er om de toestellen een valgebied gemaakt, het muurtje rond deze valgebieden nodigen kinderen uit om te zitten, te balanceren of om verstoppertje te spelen.

Maar er is meer: een pingpongtafel, een hinkelbaan, knikkerpotjes, een fietsgedeelte voor de kleintjes en basketbalveld.

Schaduwplekken zijn gecreëerd voor de docenten, leerlingen en ouders. De kleuren zijn fris en vrolijk en sluiten aan op de kleurstelling van het gebouw en het logo van de school.

Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk voor kinderen, het is onmisbaar in hun ontwikkeling. Onderzoek heeft aangetoond dat een kind sociale, fysieke, intellectuele, creatieve en emotionele vaardigheden weet te ontwikkelen op speelplaatsen.

Spelenderwijs ontwikkelen de kinderen ook hun motorische vaardigheden. Buiten hebben ze meer de ruimte en meer gelegenheid om hun grenzen te verleggen en eindeloos te oefenen.

De speelplaats op de Pelikaan school is ook ontworpen om de fantasie en creativiteit van de kinderen te stimuleren. Speelobjecten kunnen verschillende functies krijgen: de pingpongtafel wordt ook gebruikt als schaduwplek en verstopplaats.

Als je nieuwsgierig bent naar de verandering op het schoolplein kom dan eens kijken bij de basisschool de Pelikaan.

Deel dit artikel

RocargoRocargo