Bonaire

Regering Aruba boos op Knops

Gevolmachtigde Minister Besaril | Foto Arubahuis
Regering Aruba boos op Knops

Gevolmachtigde Minister Besaril | Foto Arubahuis

Den Haag – De Arubaanse regering is boos op staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties omdat deze vandaag na afloop van de Rijksministerraad tegenover de media – waaronder Arubanieuws.Nu – heeft verklaard dat de financiële problemen van de Arubaanse overheid ‘heel groot’ zijn.

Gevolmachtigde Minister Guillfred Besaril laat in een schriftelijke verklaring weten ‘verbaasd’ te zijn over die uitspraak van de bewindsman. ,,Aruba heeft sinds vier maanden een nieuwe regering die een enorme financiële chaos heeft aangetroffen. De nieuwe regering werd geconfronteerd met de realiteit dat de voormalige regering met cijfers manipuleerde, ondanks het financieel toezicht vanuit Nederland.

De nieuwe minister-president Evelyn Wever-Croes heeft meteen het Koninkrijk geïnformeerd over de omvang van het werkelijk probleem: een schuld die in acht jaar Kabinet Mike Eman is verhoogd van 42% naar 90%! De regering van Aruba is meteen aan de slag gegaan, heeft om meer tijd gevraagd en heeft afgesproken met de Rijksministerraad dat er uiterlijk 30 april een goedgekeurde begroting 2018 zal liggen”, aldus Besaril namens de regering.

,,Daar houden wij ons aan en alles loopt volgens planning. Aruba heeft voor het eerst in de geschiedenis een positief bericht ontvangen van het toezichtsorgaan College Aruba financieel toezicht (CAft). Waar de plannen van de voormalige regering niet realistisch waren, is het Caft nu van mening dat de plannen van het kabinet Wever-Croes wel realistisch zijn. De voormalige regering heeft niet eenmaal, maar wel driemaal de wet overtreden waardoor een aanwijzing kon worden gegeven. De begroting 2018 was niet tijdig ingediend, het tekort over 2017 zes maal hoger dan wettelijk toegestaan en het tekort voor 2018 welke door het Kabinet Mike Eman werd gecreëerd is twaalf maal hoger dan wettelijk toegestaan! Reden te over voor een aanwijzing en toch heeft de Rijksministerraad toen niet gedreigd met een aanwijzing.”

De aankondiging van Knops dat Aruba een aanwijzing wacht als de regering niet voor 30 april een begroting presenteert die aan de normen van het CAft voldoet heeft de huidige regering verrast omdat de onderhandelingen met Nederland nog gaande zijn, schrijft Besaril. ,,De aankondiging verandert hier niets aan, het is meer een vastlegging van een afspraak. Wij kennen de financiële uitdagingen en het neemt moed en visie om deze te overwinnen. Wij hebben een verantwoordelijk pad opgesteld zodat wij er sterker uit komen. Wij blijven ons daarop concentreren omdat voor ons in Aruba de mens centraal staat en de mens verdient dat de financiële problemen worden opgelost. Wij werken niet alleen aan het aanpakken van de financiële problemen, onze uitdaging is veel groter. Wij werken aan de transformatie van slecht bestuur naar deugdelijk bestuur. We moeten voorkomen dat de slechte voorbeelden van voormalige ministers die van corruptie verdacht worden zich herhalen. Integriteit is voor het Kabinet Wever-Croes een speerpunt van zijn beleid,” aldus Gevolmachtigde Minister Besaril.

Rocargo
Deel dit artikel