Geen categorie

Vaccinatie voor een gezonde toekomst

Kralendijk – Elk jaar wordt door de World Health Organisation (WHO) de vaccinatie week van de Amerikas georganiseerd. Het slogan dit jaar is “#get vax: to celebrate a healthy tomorrow!” of te welVaccinatie: voor een gezonde toekomst”.

Op Bonaire wordt door de afdeling Publieke gezondheid en de afdeling Jeugdgezondheidszorg gedurende deze periode extra aandacht gegeven aan het jeugdvaccinatie programma. De “vaccinatie week” wordt op Bonaire gehouden gedurende twee weken van 5 Juni tot en met 16 juni.

Er zal extra aandacht zijn voor de HPV (Humana Papiloma Virus) vaccinatie. HPV vaccinatie is sinds begin 2016 onderdeel van het Jeugd vaccinatie programma op Bonaire. HPV vaccinatie  beschermt vrouwen tegen de twee belangrijkste typen van het HPV-virus  die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.  De HPV vaccinatie wordt op Bonaire aangeboden aan meisjes vanaf de leeftijd van 9 jaar.

Sommige landen, zoals Nederland, bieden de HPV vaccinatie aan op 12 jarige leeftijd. Dit komt omdat Nederland al eerder, in 2009, is gestart op basis van de toen bekende wetenschappelijke gegevens, waarbij de leeftijd van 12 jaar werd aanbevolen. Inmiddels is op basis van wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de HPV vaccinatie vanaf de  leeftijd van 9 jaar kan worden gegeven. Bonaire heeft daarom in overleg met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Nederland), net zoals veel andere landen, besloten de HPV vaccinatie te geven vanaf de leeftijd van 9 jaar.

De afdeling Jeugdgezondheidszorg  gaat deze maand  naar de basisscholen om de kinderen die in aanmerking komen voor de verschillende vaccinaties te vaccineren. Hieronder volgt het schema waarin staat op welke dag het team van de afdeling jeugdgezondheidszorg de  verschillende scholen zullen bezoeken.

Kolegio San Luis Beltran, Woensdag 7 juni
Skol Amplio Papa Cornes, Donderdag 8 Juni en vrijdag 9 juni
Kolegio San Bernardo, Maandag 12 juni
Kolegio Rayo di Solo, Dinsdag 13 juni
Kolegio Kristu Bon Wardadó, Woensdag 14 juni en donderdag 15 juni
De Pelikaan, Vrijdag 16 juni
Kolegio Strea Briante, Maandag 19 juni

Ouders van kinderen op de basisschool die in aanmerking komen voor vaccinatie ontvangen via de scholen een brief. Ook ontvangen zij een verklaring om te ondertekenen waarbij zij toestemming geven dat hun kinderen gevaccineerd mogen worden. De afdeling jeugdgezondheidszorg vaccineert alleen de kinderen waarvan zij een getekende toestemmingsbrief hebben ontvangen. Mocht u geen brief hebben ontvangen en uw kind komt in aanmerking voor vaccinatie  neem dan contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Jeugdgezondheidszorg, tel.nr. 715-7200/ 7157229 (directe lijn). Adres: Centrum voor Jeugd & Gezin, Kaya Prinses Marie # 7.

Deel dit artikel