Natuur

Bonaire, mooiste natuurgebied van Nederland, zonder subsidie

stinapa-bonaire

Op 10 oktober 2016 start de publieksverkiezing “ Mooiste Natuurgebied van Nederland”.   20 natuurgebieden/Nationale Parken hebben zich ingeschreven voor deze wedstrijd.  Zie ook www.nationaleparkenwereldklasse.nl. Ook Bonaire doet mee. 

De natuur op Bonaire, met zijn koraalrif en meer dan 500 soorten vissen ( met zelfs hamerhaaien!) , zeeschildpadden, flamingo’s, papegaaien en cactussen is eigenlijk onvergelijkbaar met de natuur van Europees Nederland.  STINAPA Bonaire, verantwoordelijk voor het natuurbeheer op Bonaire,  heeft samen met TCB (Tourism Corporation Bonaire) en BONHATA  (Bonaire Hotel and Tourism Association) voor deze wedstrijd een inzending opgesteld.  In de inzending van Bonaire wordt ingegaan op de biodiversiteit van het eiland en de mogelijkheden van natuurbeleving door toeristen op Bonaire. Ook wordt gewezen op de relatie tussen het behoud van de kwaliteit van de natuur en de economische ontwikkeling van Bonaire. Bonaire is qua natuur een Nationaal Park van wereldklasse. Kwaliteiten van de huidige Nationale Parken, Washington Slagbaai Nationaal Park en Bonaire National Marine Park, maar ook  de natuur en de natuurbelevingsaspecten van het totale eiland Bonaire worden beschreven.

Wanneer je Bonaire vergelijkt met bijvoorbeeld andere Nationale Parken van wereldklasse zoals in  de Verenigde Staten, dan zijn er nog wel een aantal  verbeterpunten. Zo zijn er  qua informatievoorziening aan de bezoekers en bewoners nog een aantal slagen te maken. Maar tegelijkertijd als je kijkt naar  de kwaliteit en de toegankelijkheid van het koraalrif, maar ook naar de natuur-en milieueducatie en naar het STINAPA Junior Rangers programma, is Bonaire een positief voorbeeld voor andere Nationale Parken.

De wedstrijd is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken.  Het ministerie ontwikkelt voor de Nationale Parken een sterk merk met internationale allure en bijbehorende standaard. Binnen het Programma Nationale Parken wordt hier invulling aangegeven. Onder meer door het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied en om de gebieden in binnen- en buitenland op de kaart te zetten. De Nationale Parken van Caribisch Nederland, Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn tot nu toe geen onderdeel van dit programma. Mogelijk  dat de wedstrijd een aanleiding is om ook de natuur van Caribisch Nederland een volwassen onderdeel te laten zijn van het inhoudelijke en financiële natuurbeleid van Economische Zaken en het Programma Nationale Parken.

Mocht Bonaire, genomineerd worden door de jury en bij de eerste 3 eindigen, dan willen de initiatiefnemers de geldprijs van 300.000 euro gebruiken o.a. voor de ontwikkeling van een bezoekerscentrum op het eiland en verdere scholing van tourguides. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo