Nieuws van Bonaire

Rechter zet streep door resultaat vakbondsreferendum TELBO

KRALENDIJK- De ABVO heeft een rechtszaak gewonnen tegen de Landsbemiddelaar, waarbij het Gerecht een streep haalt door de resultaten van het referendum dat op 4 juli jl. werd gehouden onder het personeel van telecomprovider TELBO. Het referendum werd overtuigend gewonnen door de AFBW. 

Tot aan het moment van het referendum vertegenwoordigde de ABVO het personeel. De werkgever vroeg het referendum aan, dat overtuigende werd gewonnen door de AFBW. Op één medewerker na stemden alle werknemers van het telefoonbedrijf op 4 juli voor de AFBW. De ABVO kreeg daarentegen in totaal slechts één stem, van zo’n 40 stemmers.

Rocargo

Toch legde de ABVO zich niet neer bij de uitkomsten van het referendum. Zij betoogde, met succes, dat de Landsbemiddelaar zich niet had gehouden aan de wettelijke termijn die aan vakbonden moet worden gegund om zich op een referendum voor te bereiden. De ABVO meent dat haar hierdoor geen tijd was gegund om haar leden te mobiliseren, met een ongunstig resultaat als gevolg.

Pyrrusoverwinning?

Hoewel de ABVO nu gelijk krijgt van de rechter, is het de vraag of de overwinning geen pyrrusoverwinning zal blijken. De afgelopen maanden werd de ABVO er al bij diverse werkgevers uitgeknikkerd ten faveure van de AFBW. 

Ook nu het referendum opnieuw moet worden gehouden valt ten zeerste te betwijfelen of het ABVO nu wel zal lukken de meerderheid van de werknemers te overtuigen voor ABVO te kiezen, in plaats van de AFBW. 

1200
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo