Nieuws van Bonaire

UPDATE: Journalist doet aangifte na bruut politie optreden Bonaire

De politie heeft inmiddels via een politiebericht uitleg gegeven en meldt dat tijdens het evenement van afgelopen zaterdag een man voor verstoring van de openbare orde en openbare dronkenschap werd gearresteerd. Het ging om een 31-jarige man. De verdachte was onder invloed van alcohol, deed lastig en begon agressief gedrag te vertonen. Hierop werd hij aangehouden. Tijdens zijn aanhouding uitte hij zich ook beledigend tegenover de agenten. Dit was niet de journalist Janga.

Volgens de politie probeerde Janga de verdachte te interviewen met een telefoon en werd gevorderd opzij te gaan, omdat hij het transport van de verdachte belemmerde. Hij gaf hieraan geen gehoor en ging door met het interview. Hij werd nogmaals gevorderd om hiermee te stoppen waarbij hij licht werd geduwd. Hierop ging Janga gericht op de agent af waarbij hij, volgens de politie, agressief gedrag vertoonde. Hierop gaf de agent een harde duw waardoor de man viel. Later werd hij gearresteerd wegens het negeren van een politiebevel.

Janga zegt in gesprek met Bonaire.nu dat hij op de bewuste middag bezig was met een live reportage. Er heeft volgens Janga geen eerste duw plaatsgevonden en heeft zelf juist zijn arm omhoog gedaan om aan te geven dat het goed was en stopte met het interview. Dit is in de video ook te zien. “Er was geen sprake van belemmering, mijn collega van een televisiestation stond naast mij en kan dit bevestigen.” Janga heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

KRALENDIJK- Een zeer hardhandig optreden tegen de lokale journalist Tico Janga door een agent van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft op Bonaire geleid tot geschokte reacties en verbazing. 

Het optreden van de agent die door een zeer harde en plotselinge duw Janga achterover tegen het trottoir deed slaan, werd vastgelegd door verschillende camerabeelden en driftig gedeeld op sociale media. 

Hoewel de context van de situatie niet blijkt uit het korte beeldfragment, lijkt Janga op enig moment ook door de agenten te worden gearresteerd. 

Rocargo

Op sociale media reageren veel mensen geschokt op het hardhandige optreden. “Zo niet!” schrijft Facebookgebruiker. “Wat bezielt deze agent?”, vraagt een ander zich hardop af. Wat ook tot enige verbazing leidt is dat geen van de andere agenten in de groep van de agent in lijkt te grijpen. Daarnaast valt op dat geen van de agenten zich lijkt te bekommeren om het welzijn van Janga, die met zijn hoofd maar amper een betonnen paaltje mist bij zijn klap achterover. 

Onderzoek

De woordvoerder van KPCN reageert bij vragen van ABC Online Media neutraal op de vraag om een reactie van de zijde van de Politie. “De standaardprocedure bij het toepassen van geweld zal ook in dit geval worden gevolgd. Er zal een onderzoek worden ingesteld door het Openbaar Ministerie. Daarnaast kan de heer Janga zelf ook een aanklacht indienen bij het OM”. 

Deel dit artikel