Nieuws van Bonaire

President Hoge Raad bezoekt Bonaire Saba en Sint Eustatius met focus op ’toegang tot het recht’

Bij het gerecht van Bonaire

KRALENDIJK – Tussen 18 en 23 juni 2023 heeft Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, een werkbezoek gebracht aan de drie eilanden van Caribisch Nederland. Deze keer stonden gesprekken over ‘Toegang tot het recht’ hoog op de agenda, een cruciaal thema zowel voor de eilanden als voor Europees Nederland.

De Groot, die sinds november 2020 de eerste vrouwelijke president van de Hoge Raad is, bezoekt het Caribisch gebied elke twee jaar. De Hoge Raad speelt een essentiële rol als cassatierechter, waarbij niet de inhoud, maar de correcte toepassing van recht en procesregels onder de loep genomen wordt.

De Groot begon haar bezoek op Saba, vergezeld door Mauritsz de Kort, de president van het Gemeenschappelijk Hof. Ze sprak met lokale functionarissen en de Saba Business Association over de nieuwe locatie van het Gemeenschappelijk Hof, een stap die de toegang tot het recht zou moeten verbeteren. Er werden ook ideeën geopperd over samenwerking met andere juridische diensten, zoals het juridisch loket en de ombudsman.

Op Sint Eustatius ging het gesprek voort. De Groot ontmoette de regeringscommissaris, Alida Francis, om de toegang tot het recht te bespreken en de belangrijke rol van de Hoge Raad voor de eilanden. Ze bezocht ook de toekomstige locatie van het Hof op het eiland.

Op Bonaire sprak ze met de waarnemend gezaghebber en de waarnemend rijksvertegenwoordiger over onder andere de mogelijkheid van een jongerenrechtbank. Naast een bezoek aan het Openbaar Ministerie en een rondleiding in de gevangenis, sprak ze ook met lokale advocaten en collega’s bij het gerecht van Bonaire.

Naast de drie eilanden van Caribisch Nederland, bezocht de voorzitter van de Hoge Raad ook sint maarten en Curaçao.

Rocco Tjon (Minister van Justitie van Aruba), Franc Weerwind (Minister voor Rechtsbescherming), Dineke de Groot (President Hoge Raad), Shalten Hato (Minister van Justitie van Curacao) en Mauritsz de Kort (president Gemeenschappelijk Hof).
Deel dit artikel