Nieuws van Bonaire

Sea Turtle Conservation Bonaire: 30 jaar succesvol natuurbehoud

STCB 30 jaar succesvol natuurbehoud op Bonaire

KRALENDIJK– Dit jaar kijkt Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) terug op 30 jaar succesvol natuurbehoud op Bonaire. Dankzij de succesvolle inspanningen voor de natuur in de afgelopen jaren zijn zeeschildpadden nog steeds iconisch voor Bonaire. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de gemeenschap, de non-profitsector en de overheid.

De culturele waarde en het beeld van zeeschildpadden is in de loop van de tijd veranderd. Van een voedselbron tot iconisch en gewaardeerd lid van het eiland. De schildpad is een belangrijk onderdeel voor de algehele gezondheid van Bonaire’s kostbare rif en tegelijkertijd voor de economie van het eiland want zeeschildpadden zijn charismatische dieren die duikers naar het eiland trekken.

Bedreigde status

Vanwege de (ernstig) bedreigde status wereldwijd zouden zeeschildpadden, zonder de inspanningen en samenwerking, waarschijnlijk niet meer op het eiland zijn. Hoewel er over de hele aardbol vele andere succesvolle projecten zijn, is er nog geen sprake van een wereldwijde stabiele populatie. Om deze reden is het ontzettend belangrijk door te gaan met dit werk. 

Op sommige plekken, zoals Bonaire, is er een groei te zien in het aantal zeeschildpadden: van een paar individuen naar een stabiele populatie. In andere gebieden blijven de aantallen echter afnemen. De migrerende aard van zeeschildpadden, ze leggen vaak lange afstanden af, laat zien dat de natuur verbonden is met de leefomgeving. Veranderingen op de ene plaats zullen namelijk zeker gevolgen hebben voor andere plaatsen.

Medewerkers van STCB laten een zeeschildpad na onderzoek los in het water.

Harmonie

Deze prachtige dieren nodigen mensen daarom uit om zowel lokaal als internationaal samen te werken. Zo voorkomt die samenwerking dat hun aantallen verder terug zullen lopen. Net als veel andere bedreigde soorten, werden zeeschildpadden bedreigd door een toenemende vraag naar het product. Dit is gekoppeld aan de voortdurend groeiende menselijke populatie, zonder enig ‘gebruikersplan’. Het samenleven en delen van één planeet vereist een verantwoordelijke en bewuste houding. De gemeenschap van Bonaire verdient daarom lof voor het werk dat in de afgelopen 30 jaar is gedaan.

Van een enkele persoon die in 1991 besloot “er iets aan te doen” tot het voortdurende onderzoeks- en beschermingswerk van honderden mensen om zeeschildpadden te redden. Vrijwilligers, toegewijd personeel, ondersteunende organisaties en gulle individuele donateurs helpen mee. Maar ook stagiaires, scholen die hun deuren openen om kennis te delen met kinderen en de overheid die wetgeving wijzigt om schildpadden volledig te beschermen dragen bij. En tenslotte de duikwinkels, andere lokale en internationale bedrijven en lokale non-profit partners: STCB is ontstaan binnen deze gemeenschap. De organisatie is verankerd in de identiteit en geest van het eiland.

Sea Turtle Conservation Bonaire brengt zeeschildpadden in kaart
Een zeeschildpad wordt gewogen door STCB.

Volwassen

In schildpadjaren zou STCB worden beschouwd als een volwassen exemeplaar, klaar om te broeden voor de rest van haar bestaan. De levenscyclus van zeeschildpadden is vanaf het begin complex en vol gevaren. Nu STCB een volwassen en professionele organisatie is, is het hun doel om te blijven werken aan het verminderen van zowel mens- als weergerelateerde oorzaken die zeeschildpadden bedreigen. Dit kan alleen met de voortdurende steun van mensen, organisaties en instellingen.

STCB-medewerkers en haar bestuur willen iedereen bedanken die deel heeft uitgemaakt van deze 30-jarige reis. Elke betrokkene maakt deel uit van dit succesvolle verhaal over het beschermen van zeeschildpadden op Bonaire.

Deel dit artikel