Politiek & Bestuur

MPB en UPB tekenen akkoord voor vorming Bestuurscollege

De partijleiders van de MPB en UPB, Tjin Asjoe (l) en Kroon (r), geflankeerd door de voorzitters van de blauwe (Gilbert Antonius, l) en de groene partij (Ludwig Balentin). Foto: MPB.
Ondertekening coalitieakkoord april 2019

De partijleiders van de MPB en UPB, Tjin Asjoe (l) en Kroon (r), geflankeerd door de voorzitters van de blauwe (Gilbert Antonius, l) en de groene partij (Ludwig Balentin). Foto: MPB.

Kralendijk- Hoewel al enige dagen geruchten te horen waren dat er een akkoord zou zijn tussen de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en de Union Patriotiko Boneriano (UPB) over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie, kwam de aankondiging van de ondertekening van een officiële verklaring in de loop van de middag voor velen toch noch als verrassing.

De blauwe en de groene partij wisten elkaar de afgelopen te vinden in de contouren van een nieuw bestuursakkoord. In het vanavond in The Islander getekende akkoord hebben partijen ook beloofd om binnen 60 dagen te komen tot een uitgewerkt bestuursprogramma.

“De MPB voerde campagne met de slogan, ‘Jij verdient een beter Bonaire’. De UPB voerde campagne met de slogan, ‘UPB , samen in één richting. Bewezen Stabiliteit’. Het streven naar een beter Bonaire in een hoopvolle omgeving met bestuurlijke stabiliteit hebben de basis gevormd voor dit coalitieak-koord tussen de MPB (met vier zetels in de Eilandsraad) en de UPB (met twee zetels in de Eilandsraad)”, aldus de inleiding in het akkoord.

Volgens nog onbevestigde berichten zou het de bedoeling zijn dat MPB Partijleider Tjin-Asjoe, UPB-partijleider James Kroon en de nummer 2 van de MPB Nina Den Heyer die drie gedeputeerden worden in het nieuwe bestuurscollege.

De leider van de Democratische Partij, Clark Abraham (3 zetels), reageerde verrast op de aankondiging van de ondertekening. “Wij hebben een vruchtbaar verkennend gesprek gehad met de MPB en wij zouden nog worden uitgenodigd voor een vervolggesprek”, zegt Abaham. Die uitnodiging is er echter niet meer gekomen. Abraham vindt de handelswijze van de MPB geen schoonheidsprijs verdienen.

De MPB en UPB hebben samen een vrij ruime meerderheid van 6 van in totaal 9 zetels. De UPB is, in de vorige regeerperiode, echter ook een minder stabiele partij gebleken dan vooraf werd verwacht. Het is de vraag of het partijleider Kroon dit keer beter lukt alle kikkers in de mand te houden.

Deel dit artikel